• Načítám...
>

Zoo Praha dále pomáhá záchraně australské přírody

  • 28. července 2022,
  • 15:34,
  • PRAHA 7,
  • Ondřej Švec

V červnu roku 2019 zasáhly Austrálii ničivé požáry, které trvaly téměř rok. Šlo o obrovskou ránu pro tamější floru a živočišné druhy. Po celém světě se strhla vlna solidarity na pomoc Austrálii. Do pomoci se zapojila i česká společnost, včetně Zoologické zahrady v Praze. Za tu dobu se podařilo vybrat na dvě desítky milionů korun, které šly na obnovu australské přírody a na záchranu živočichů. Některé výjimečné druhy se navíc mají v budoucnu objevit i v pražské zoo. Více se dozvíte v naší reportáži!

Reklama

Od chvíle, kdy australskou faunu zachvátily ničivé požáry, se díky vlně solidarity podařilo vybrat obrovské množství peněz. Díky české pomoci, do které se zapojila i Zoo Praha, to bylo více než 23 milionů korun, které putovaly na obnovu zničené přírody a záchranu živočichů.

"Financujeme dodnes budování přírodních útočišť pro paropuchy corroboree. To jsou opravdu takové malé bizarní žabky, kterých zbývá ve volnosti méně než padesát. Finacovali jsme vybudování chovné stanice pro vakoplchy trpasličí," upozornil Miroslav Bobek, ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Významná pomoc ze strany pražské zoo směřovala i na záchranu ďáblů medvědovitých, trpících rakovinou. Zoo Praha pomáhá různými způsoby, například prodejem piva.

"Tasmánie je významná chmelařská oblast. Z toho důvodu jsme to pivo uvařili z tasmánského chmele. Jsou to čtyři druhy a návštěvníci vlastně mohou ochutnat toto pivo. Z každého balení jde sto korun na záchranu těch čertů nebo na výzkum vakcíny proti rakovině," zdůraznil David Vala, vrchní chovatel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Některé ohrožené druhy z australské fauny pak budou moci v budoucnu vidět návštěvníci také přímo v pražské zoo. Jde například o strašilku humří, která byla dlouho považována za vyhynulý druh.

"Objevil se víceméně náhodou, kdy expedice horolezců objevila prapodivný hmyz, který se posléze určil v muzeu jako právě ta strašilka humří. A následně byli objeveni i živí jedinci, a ti založili chov," doplnil Karel Kodejš, odborný chovatel bezobratlých, Zoo Praha.

Zoo Praha se tak stane teprve třetí zoo na světě, mimo Austrálii, která bude strašilky humří chovat. Kdy se tak stane, to ale zatím nevíme. Určitě to ale bude stát za to. Ostatně stejně jako celá pomoc Austrálii ze strany pražské zoo. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu