• Načítám...
>

Rekonstrukce Průmyslového paláce pokračuje podle plánů

  • 25. srpna 2022,
  • 8:18,
  • PRAHA 7,
  • Marek Tereba

V jaké fázi je momentálně rekonstrukce a dostavba Průmyslového paláce? To jsme se vyrazili podívat přímo na stavbu do Holešovic a prošli si ji s vedoucím projektu. Ten mimo jiné zhodnotil první půl rok stavby.

Reklama

Již půl roku trvá rekonstrukce Průmyslového paláce na pražském Výstavišti. Momentálně se intenzivně pracuje na tepelných čerpadlech. Ta je možné využít právě díky tomu, že celé levé křídlo se staví úplně od základů. Vrtů pro čerpadla vznikne celkem sedmdesát, momentálně je hotovo padesát z nich. 

"Kopají se do hloubky 150 metrů, takže když si tu hloubku vynásobíte počtem čerpadel, tak dojdete k číslu 10 kilometrů pod zem, co jdeme, takže je to neuvěřitelná hloubka, která se dá srovnávat s hloubkou Mariánského příkopu," řekl Pavel Vyhnánek, náměstek hl. m. Prahy.

Čerpadla zajistí vytápění Průmyslového paláce s úsporou až 75 % energie a v létě budou sloužit i jako efektivní zdroj chlazení. Připravuje se také podchod, který Pražanům urychlí například cestu ke Křižíkově fontáně.

"Vyvezli jsme 24 tisíc kubíků zeminy z toho budoucího suterénu pod levým křídlem, restaurujeme 100 tisíc vitráží, probíhá veliká rekonstrukce té hodinové dvaceti šesti tunové věže, kterou jsme spouštěli pomocí jeřábu. Probíhá rekonstrukce fasád, nosných prvků střední haly, zkrátka a dobře stavba běží k naší spokojenosti," řekl Pavel Vyhnánek, náměstek hl. m. Prahy.

"Možná tady průhledem do haly je vidět přesně v této ose jeden z instalačních kolektorů, kudy je vedena většina páteřních rozvodů pro topení, elektriku, chlazení a podobně. Ty kanály - je to tady protkané z jedné strany na druhou. Původně byla většina využita pro větrání, vlastně se sem těmito kanály pouštěl vzduch a vlastně se větral a i vytápěl. První půlrok stavebních prací by se dal zhodnotit, že jsme zmapovali většinu skrytých věcí a věcí, které byly nutné ověřit až v rámci různých sondážních průzkumů - to, co se nemohlo zjistit v rámci bouracích sond, protože objekt byl využíván," řekl David Čech, vedoucí projektu, Metrostav DIZ.

Během následujícího půl roku zde dojde k výstavbě věžových jeřábů. Také se postaví železobetonový suterén, technické zázemí a nové parkovací prostory. 

Levé křídlo Průmyslového paláce vyhořelo v roce 2008, od té doby se tato nákladná rekonstrukce plánovala.

"Situace kolem výstaviště byla poměrně složitá kvůli soudnímu sporu s tehdejším dlouhodobým nájemcem. Zároveň si myslím, že ten Průmyslový palác zkrátka a dobře nebyl priorita. My jsme slíbili, že tedy tu rekonstrukci zahájíme, podařilo se nám dotáhnout do konce projektovou dokumentaci , získat stavební povolení, vysoutěžit zhotovitele," řekl Pavel Vyhnánek, náměstek hl. m. Prahy.

Hotovo by tady mělo být přibližně za dva roky. Celá rekonstrukce a dostavba vyjde Prahu na více než dvě a půl miliardy korun. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu