• Načítám...
>

Výstava v Holešovicích představuje muže, který rozzářil svět

  • 24. listopadu 2022,
  • 9:29,
  • PRAHA 7,
  • Kristýna Svobodová

Střídavý proud, slavný transformátor nebo fungování elektrárny, která ovládla Niagarské vodopády. Pražské Výstaviště v Holešovicích představuje unikátní dílo geniálního vědce Nikola Tesly.

Reklama

Geniální vědec, který rozzářil svět. I tak lze definovat muže s více než 700 patenty. Svými vynálezy zkrotil Niagarské vodopády a stvořil třeba dálkové ovládání. Řeč je o geniálním vědci Nikolu Teslovi. Jeho nejvýznamnější objevy a dnes už ikonické přístroje teď představuje výstava v pražských Holešovicích.

"Nikola Tesla byl jeden z největších vynálezců všech dob, pracoval v oboru elektrotechniky, žil na přelomu 19. a 20. století a vynalezl velmi mnoho věcí z různých oborů - od střídavého proudu, indukčního motoru, tzv. Teslovy cívky, přenosu informace na dálku," řekl Michal Šebek - profesor kybernetiky a vedoucí katedry řídící techniky ČVUT.

Výstava je chronologií Teslova života, zachycuje jeho osud a zlomové okamžiky kariéry. Edukativní expozice je ale i záživná, dokreslují ji totiž interaktivní exponáty.

Svými vynálezy Tesla zásadně ovlivnil vývoj moderní civilizace. 

Třeba vynález indukčního motoru a střídavého proudu dostal v podstatě elektřinu do našich domovů. 

"Hlavní výhoda střídavého proudu je v tom, že dokážeme pomocí transformátoru snadno měnit napětí a na přenos na dálku se hodí vysoké napětí. Na tu činnost doma se hodí nízké napětí, protože je bezpečné, takže kdekoli se rozhlédnete třeba doma, tak v zásuvce máte střídavý proud, díky Nikolu Teslovi," řekl Michal Šebek - profesor kybernetiky a vedoucí katedry řídící techniky ČVUT.

Vůbec největší Teslův vynález má své kořeny dokonce u nás v Česku. O indukčním motoru Tesla totiž začal přemýšlet už během studií na Karlově Univerzitě.

"Indukční motor využívá jevu magnetické indukce. Pokud máme střídavý proud, tak ještě takzvaný vícefázový střídavý proud, protože na to ten motor je, tak ho můžeme využívat k přeměně na pohyb, na točivou pohybovou energii," řekl Michal Šebek - profesor kybernetiky a vedoucí katedry řídící techniky ČVUT.

Indukční motor je dnes v podstatě běžnou záležitostí. Nikola Tesla zkrátka utvářel dějiny světové vědy a techniky. V mnohém dokonce předběhl svou dobu. Třeba vynálezem dálkového ovládání lodičky.

"Tady Nikola Tesla použil svou Teslovu cívku k dálkovému ovládání. Jedním možným využitím bylo například dálkové ovládání torpéd. Je kuriózní, že v té době měl Edison dálkově ovládané torpédo spojené s drátem. Pomocí střídavého proudu a Teslovy cívky to šlo bez drátu, ale oba velmi předběhli dobu," řekl Michal Šebek - profesor kybernetiky a vedoucí katedry řídící techniky ČVUT.

Vynález pak Edison i Tesla nabídli armádě. Ta ho ale odmítla a doba dálkově ovládaných torpéd přišla až s druhou světovou válkou. Na výstavě ale nechybí ani Teslův transformátor, který byl v podstatě základem pro všechno, co dnes používáme, jako třeba rádio nebo televize. Výstava zkrátka stojí za návštěvu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu