• Načítám...
>

Scarabeus představuje prvorepubliková divadla

  • 8. listopadu 2017,
  • 18:51,
  • PRAHA 7,
  • Lucie Sinková

Letné se v období první republiky přezdívalo "Letenský Montmartre" nejen díky poloze na kopci, ale také proto, že zde bylo mnoho ateliérů, uměleckých hospůdek a kaváren. Galerie Scarabeus navazuje na tuto atmosféru, je umístěná poblíž Letenských sadů a Stromovky. Za patnáct let existence bylo v galerii uskutečněno více než 160 výstav. Aktuálně je tu k vidění výstava, která je zaměřená na prvorepubliková rodinná loutková divadla.

Reklama

Loutky a rodinná loutková divadla. Tak se jmenuje expozice v galerii Scarabeus na pražské Letné. Představuje především prvorepubliková rodinná loutková divadla.

"Tato expozice byla otevřena 23. března letošního roku u příležitosti 40. výročí divadla s loutkami Hnízdo, jehož principálem je Jan Müller," řekla Kateřina Ebelová, majitelka galerie Scarabeus.

"Paní Kateřina přišla coby mladé děvče do souboru Hnízdo a od té doby spolu neustále spolupracujeme," řekl Jan Müller, loutkář a restaurátor.

Jana Müllera a Kateřinu Ebelovou spojuje dlouholeté přátelství a láska k loutkám.

"V pokročilém věku jsme si řekli, že ty naše sbírky, které máme, je zbytečné nechat ležet někde na půdě. Protože má paní Kateřina tuto krásnou galerii, tak jsme si řekli, že tady uděláme takovou krásnou expozici těch rodinných divadel, ať se mají děti na co koukat," řekl Jan Müller.

Výstava je uspořádaná na počest zařazení loutkářství na Slovensku a Česku do reprezentativního seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

"Toto je třeba vitrína kašpárků - co se sem vešlo, do dekorace hračkářského krámu," řekl Jan Müller.

"Máme tady teď moc zajímavou expozici čertů se sbírky inženýra Jiřího Vorla. Jedná se o řezbované marionety a nejstarší jsou již z roku 1850," řekla Kateřina Ebelová.

Návštěvníci tady kromě loutek uvidí opony, kulisy, nábytek a interiérové doplňky scény. Výstavu obohacují i interaktivní hry pro děti.

"Pro ně děláme potom komponovaný program, učí se vodit repliky těch historických loutek, mají tu takové workshopy na tvorbu loutek," řekla Kateřina Ebelová.

Galerie Scarabeus je otevřena denně kromě pondělí. Návštěvu můžete spojit i s přilehlým Muzeem kávy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu