• Načítám...
>

Koně z letenského kolotoče prošli opravou

  • 26. září 2018,
  • 15:21,
  • PRAHA 7,
  • Kristýna Svobodová

Nejstarší podlahový kolotoč v celé Evropě se nejspíš opět roztočí na Letné. Vedení Národního technického muzea představilo 6 z 21 zrestaurovaných koní. Samotný kolotoč opravy ještě čekají.

Reklama

Na hraně Letenských sadů před Národním technickým muzeem v Praze stojí nejstarší dochovaný podlahový kolotoč v Evropě. Ten by se v nejbližší době měl dočkat rozsáhlých oprav. Vedení muzea ve spolupráci s Prahou 7 už nechalo zrestaurovat všech jeho 21 koní.

"Dělá se kompletní rekonstrukce těch vycpávek. Jsou zachované ty dřevěné kostry a cca čtvrtina nohou je nových a nově vyřezaných," řekl Daniel Ebel, restaurátor. 

V minulosti kolotoč i některá jeho příslušenství pravděpodobně prošly několika drobnými opravami. Celkové rekonstrukce se ale kulturní památka dočká až teď. Jen oprava koní ale trvala půl roku. 

"Je potřeba, aby ta stavba byla zachována pro budoucí generace. Je to dřevěná konstrukce. Náročné je to o to více, protože když byla stavba v roce 1892 vytvořena, v roce 1994 přenesena na Letnou, tak jistě tehdejší majitel a tesař, který kolotoč vyrobil, nepočítali s tím, že ten kolotoč tady bude přes 100 let," řekl Karel Ksandr, generální ředitel Národního technického muzea.

Postavy zvířat byly také kompletně potaženy pravou koňskou kůží a to od hlavy až ke kopytům. Restaurátoři tak chtěli docílit úplně první podoby této historické atrakce. Původně měl celou rekonstrukcí projít jen samotný kolotoč. Jeho rekonstrukce ale byla zastavena. 

"Musely se tam udělat i technické věci, musely se udělat nové elektrické rozvody, které splňují bezpečnostní normu. Bylo tedy potřeba rekonstruovat domeček, základy, elektřinu, točnu," řekl Karel Ksandr. 

"Bylo nutné vypsat novou zakázku a do té zakázky se teď firmy nehlásily, protože všechny mají spoustu práce. Hodně jich teď dokončuje Národní muzeum," řekl Jan Čižinský, starosta MČ Praha 7.

Národní technické muzeum i MČ ale samotný kolotoč opravit chtějí. Na zhotovitele rekonstrukce této kulturní památky v současné době probíhá výběrové řízení. Podle ředitele muzea by výsledná částka za celkovou opravu atrakce mohla přesáhnout 20 milionů korun. Kolotoč by se podle něj mohl roztočit už v průběhu příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu