• Načítám...
>

V pražské zoo se narodili vzácní kondoři menší

  • 9. srpna 2022,
  • 22:02,
  • PRAHA 8,
  • Marek Tereba

Pražská zoo se letos v létě těší z mnoha přírůstků. Jedním z nových mláďat jsou vzácní kondoři menší. Ti se po mnoha pokusech rozmnožili až letos.

Reklama

Jedním z nejvzácnějších ptačích přírůstků pražské zoo jsou mladí kondoři menší. Jak už sám název napovídá, jedná se o nejmenší druh kondora. Rozpětí jeho křídel je jen přibližně metr a půl. 

"Kondor menší je velmi vzácně chovaný druh. Chová se mnohem častěji jeho blízký příbuzný kondor krocanovitý, ale tento druh je záležitost spíše speciálních zahrad věnujících se chovu ptáků, výhradně ptačích parků. Z těch tradičních zoologických zahrad je chován pouze u nás v zoo Praha a v Tierparku Berlín. Spárování je poměrně obtížné a i tady mezi těmi ptáky, protože jsme získali dvě samice a dva samce a různě jsme se z toho snažili vytvořit páry, to nebylo vždy jednoduché a museli jsme být ve střehu, aby si neublížili," řekl Antonín Vaidl, kurátor ptáků.

Poprvé zahnízdili ale až letos v chovatelském zázemí. 

"Oni si nestaví klasická hnízda jako většina dravých ptáků, ale hnízdí pouze na takových terasách nebo římsách. Takže oni zahnízdili v rohu takové police," řekl Antonín Vaidl, kurátor ptáků.

Mláďata se vylíhla dvě, jedno v líhni a druhé přímo pod rodiči. 

"Dnes, kdy jim je kolem 7 týdnů, už mají takový šedavý šat, ale je to pořád takové chmýří a oni v podstatě potom opouští to hnízdo v nějakých 3 a půl měsících, kdy je potom budeme moci přemístit a umístit je do expozice, protože pořád bude vidět ten poměrně veliký kontrast mezi tím rodičem a tím mládětem," řekl Antonín Vaidl, kurátor ptáků.

První návštěvníci by tedy malé kondory menší mohli na vlastní oči spatřit už v říjnu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu