• Načítám...
>

V Praze 8 se uskutečnil Den zdraví a sociálních služeb

  • 5. října 2022,
  • 14:26,
  • PRAHA 8,
  • Kristýna Svobodová

Radnice Prahy 8 uspořádala před KD Krakov v Bohnicích další ročník Dne zdraví a sociálních služeb. Akce nabídla přehlídku organizací poskytujících rozsáhlé spektrum sociálních služeb, nechybělo ani tradiční vyšetření melanomu nebo kontroly a měření tlaku.

Reklama

Radnice Prahy 8 zorganizovala před Kulturním domem Krakov v Bohnicích další ročník preventivní akce Den zdraví a sociálních služeb. Ta si klade za cíl představit veřejnosti organizace, které se zaměřují na poskytování sociálních služeb.

"Moje osobní zkušenost je taková, že kdykoli já se podívám například na sociální sítě, tak jsou tam dotazy typu mám doma maminku, mám doma tatínka, mají určité zdravotní omezení, co mám dělat, abychom doma péči zvládali," řekla Vladimíra Ludková - místostarostka MČ Praha 8.

Jednou z organizací, která právě s tímhle umí pomoci, je Centrum Seňorina, které poskytuje odlehčovací služby rodinám pečujícím o lidi převážně s Alzheimerovou nemocí.

"Existuje služba, která vám pomůže odlehčit v té vaší velice náročné péči o toho vašeho bližního, když si potřebujete odpočinout nebo jít do práce jen přes den a nebo nějakou delší dobu, týden, měsíc, tři měsíce, kdy vy si můžete odpočinout a zároveň je o něho velmi dobře postaráno," řekla Lenka Václavíková - ředitelka Centra Seňorina.

Služba je zpoplatněná. Podle ředitelky Centra Seňorina si ji ale může dovolit téměř každý.

"Člověk, který pečuje o někoho, dostává příspěvek na tu péči a z tohoto příspěvku si může uhradit takovouto službu. Je to regulované vyhláškou k zákonu o sociálních službách, takže tam jsou nějaké maximální částky, aby si to ten člověk mohl rozhodně dovolit," řekla Lenka Václavíková - ředitelka Centra Seňorina.

Vedle přehlídky pomáhajících organizací nechyběla ani prevence kožních nádorových onemocnění. Přímo ve zdravotním stanu si tady zájemci mohli nechat zkontrolovat mateřská znaménka.

"Je to důležité z toho důvodu, že ta rakovina se nevytvoří hned během několika hodin nebo týdnů, většinou ten rok je dobrá doba na to, aby se zachytil ten projev ještě ve fázi, kdy když ho vyřízneme, tak můžeme nabídnout prakticky ve sto procentech úplně vyléčení," řekl Petr Arenberger - kožní lékař.

Na akci si pak lidé pod vedením profesionálních zdravotníků mohli vyzkoušet třeba poskytnutí první pomoci, resuscitaci a nebo si jen prohlédnout sanitku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu