• Načítám...
>

Praha 18 chystá velký jarní úklid

  • 23. února 2023,
  • 17:25,
  • PRAHA 8,
  • Kristýna Svobodová

Na čistotu v ulicích Praha 18 letos vyhradila 400 tisíc korun. V průběhu dubna se úklidová služba městské části zaměří především na odklizení štěrku z chodníků a některých silnic po zimní sezoně.

Reklama

Jaro se blíží a městské části se chystají na velké čištění nejen chodníků a silnic. Úklidová služba Prahy 18 zahájí sezonu začátkem dubna.

,,Městská část zajišťuje pravidelnou údržbu veřejného prostoru, kam náleží i chodníky, pěší komunikace, městská zeleň a také popelnice, které jsou umístěny na chodnících. V rámci pravidelné údržby proběhne jarní úklid jak komunikací, tak veřejného prostranství, proběhne i údržba zeleně," řekl David Červenka (Přísaha a Náš domov Letňany) - radní MČ Prahy 18.

Kompletní čištění včetně komunikací i některých silnic bude probíhat v průběhu celého dubna a městská část do něj zainvestovala 400 tisíc korun.

,,Je to pravidelná kapitola našeho rozpočtu a máme k tomu několik strojů Hako, které městská část pořídila a je tam variabilní přední radlice, kde se dá měnit ten prostředek, kterým se provádí údržba," doplnil Červenka.

Radnice zřídila také pracovní skupinu, která má mapovat rozmístění kontejnerů a četnost jejich odvozů. Obyvatelé některých čtvrtí v Letňanech si totiž v minulosti stěžovali, že kontejnery v jejich části jsou často přeplněné a jednoduše nestačí.

,,Hlavním cílem této pracovní skupiny je zmapovat, kde jsou umístěny jaké kontejnery na jaký odpad, jaká je četnost odvozu, kde to stačí, kde to nestačí a pak jsme mohli vyjednat rozšíření například odpadů tak, aby ty kapacity stačily," uvedl Červenka.

Radnice pak ale také apeluje na občany, aby třídili odpad.  

,,Máme tady takové tři základní třídění. To je odpad na papír, na plast a na sklo. Ale vedle toho jsou také nádoby na kov a například na jedlé tuky a je potřeba i k tomuto přistupovat komplexně, aby pak nezatěžovali jiné možnosti odpadu," řekl radní Červenka.

Rozeznávat jednotlivé typy popelnic ale nestačí. Důležité je podle radního Davida Červenky například plastový odpad do kontejnerů vhazovat v co nejmenší velikosti.

,,Je potřeba vzít tu plastovou nádobu, zmačkat jí do co nejmenšího množství a vložit do té popelnice, která je určená přímo na tento tříděný odpad a pak ji zavřít. Tím, jak budeme mačkat ten plast, tak se tam díky tomu vejde více odpadu," doplnil Červenka.

Do kontejnerů na plasty pak patří fólie, sáčky, plastové tašky, sešlápnuté PET láhve, obaly od pracích, čistících a kosmetických přípravků, kelímky od jogurtů a další výrobky z plastů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu