• Načítám...
>

Petice za důstojné pohřbení národních hrdinů má 10 000 podpisů

  • 6. března 2023,
  • 15:45,
  • PRAHA 8,
  • Monika Rusová

Odpadní jámy nebo hromadné koše na lidské ostatky. Tak se říká neoznačeným masovým hrobům Ďáblického hřbitova v Praze 8, kde leží naši národní hrdinové společně se členy gestapa. Za vyzdvižení a exhumaci těl vznikla za podpory osmé městské části petice, která žádá nápravu této časti našich dějin.

Reklama

Ďáblický hřbitov má velmi smutnou minulost spojenou s druhým a třetím odbojem. Jeho severní část je známá také jako místo k bezcitnému odkládání ostatků obětí obou totalitních režimů a jejich trýznitelů. 

"Povětšinou se jedná o osoby, které byly buď během toho odboje zastřeleny a nebo si samy vzaly život. Navíc jsou zde jejich ostatky v hromadných hrobech smíchány s ostatky těch, kteří byli tehdy opravdu po právu sprovozeni ze života, to jest zrádců českého národa," řekl Michal Švarc (Patrioti) - radní MČ Praha 8.

Nikdo neví, v jakých místech je kdo pochován. Jediná indicie je místo, kde v roce 2014 byly vyňaty ostatky umučeného kněze Josefa Toufara. Vpravo jsou ti starší a vlevo ti po roce 1950.

S požadavkem o vyřešení této historické křivdy vznikla loni v dubnu petice, která má aktuálně přibližně 10 000 podpisů. 

"Městská část Praha 8 spoluiniciovala petici za vyzvednutí ostatků hrdinů jak druhého, tak třetího odboje. Myslíme si, že si zaslouží skutečně důstojné pohřbení, protože jsou to lidé, kteří pro naši svobodu něco udělali," řekl Ondřej Gros (ODS) - starosta MČ Praha 8.

"Z těch hrdinů bych velmi rád zmínil štábního kapitána Morávka ze Tří králů nebo Alfréda Bartoše z výsadku SIlver A. Nebo se zde nachází také civilní odbojáři jako byl Břetislav Lyčka nebo oba Zelenkové. Taktéž zde leží teta Moravcová a máme důvod se domnívat, že zde s největší pravděpodobností leží i těch Sedm statečných. To jest Gabčík, Kubiš a další,"  řekl Michal Švarc (Patrioti) - radní MČ Praha 8.

Exhumaci a důstojnému pohřbení vyjádřil podporu i premiér Petr Fiala, který slíbil, že v rámci Úřadu vlády vznikne skupina složená z odborníků, historiků a zástupců veřejných institucí, jejímž úkolem bude tuto nespravedlnost napravit.

"V tuto chvíli je, když to řeknu sportovním žargonem, míč na straně magistrátu, který de facto musí zastavit ty kroky, které dělal před tou naší peticí, to jest, že zde chtěli vybudovat nějaký památník, který by celou věc zakonzervoval. Následně po sběru těch DNA vzorků budou zahájeny exhumační práce, ale to vše už bude v režii české vlády," řekl Michal Švarc (Patrioti) - radní MČ Praha 8.

Petici a seznam petičních míst naleznete na webových stránkách www.vazmesihrdinu.cz psáno bez diakritiky. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu