• Načítám...
>

Studenti z Prahy 8 zpovídali seniory ze svého okolí

  • 6. dubna 2023,
  • 12:45,
  • PRAHA 8,
  • Lucie Sinková

Příběhy našich sousedů - to je projekt, který už několik let propojuje mladé lidi a seniory. Studenti vždy osloví a vyzpovídají nějakého pamětníka ze svého okolí a natočí s ním rozhovor. Jak to vypadá v praxi, to odhalíte v naší reportáži a nebo přímo na webu městské části Praha 8.

Reklama

V Kulturním domě Krakov se mohli zájemci blíže seznámit s "Příběhy našich sousedů". Jedná se o projekt, do kterého se zapojilo osm studentských týmů z šesti základních škol Prahy 8.

"Hlásí se školy tak, jak mají zájem, tedy i pedagogové musí mít na to trochu čas, aby mohli vést ty děti, takže podle toho, jak kdo má zájem v tom roce, jak asi možná také najdou toho svého souseda, tak se každý rok přihlásí jiná škola a jiný tým," řekla Jana Solomonová (ANO) - radní MČ Praha 8.

Nezisková organizace Post Bellum tuto akci společně s osmou městskou částí pořádá už poněkolikáté. 

"Příběhy našich sousedů městská část podporuje od roku 2017, je to strašně hezký projekt, protože studenti se nejen seznámí nenásilně i s tou historií," řekla Jana Solomonová (ANO) - radní MČ Praha 8.

Studenti měli i letos za úkol najít a oslovit zajímavého pamětníka ze svého okolí a natočit s ním rozhovor a ten zpracovat do formy video nebo audio reportáže. Například Magdalena Chromá, žákyně ze Základní školy Lyčkovo náměstí si vybrala pamětnici Antonii Živnůstkovou.

"Paní Antonie je moje sousedka a hned mě napadla jako první. Ona celý život bydlí v Karlíně, což je pro mě dost blízké, protože také žiji v Karlíně," řekla Magdalena Chromá - žákyně ZŠ Lyčkovo náměstí.

"Majda přišla, jestli bych jí něco o sobě řekla o mládí, tak jsem jí vyprávěla, kam jsem chodila do školy, co jsem si pamatovala z revoluce i po revoluci, že jsem viděla ty vojáky, nejdřív partyzány, pak jsem viděla zase když vedli Němce na Sokolovské a pamatovala jsem si i barikády a takové, takže jsem jim o tom vyprávěla," řekla Antonie Živnůstková - pamětnice.

"Já to vidím jako možnost naučit se něco o historii místa, kde ty děti bydlí, žijí, vzdělávají se, posiluje to místní patriotismus a rozhodně je to lepší, než marnit čas na sociálních sítích," řekl Ondřej Gros (ODS) - starosta MČ Praha 8..

Práce všech zapojených studentů včetně jednotlivých pamětníků naleznou všichni zájemci na webu www.pribehynasichsousedu.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu