• Načítám...
>

Dětem ve školce čtou pohádkové babičky a dědečkové

  • 13. dubna 2023,
  • 19:22,
  • PRAHA 8,
  • Ondřej Švec

Mateřská škola Bojasova v Praze 8 Kobylisích se může pyšnit pohádkovými dědečky s babičkou. Díky spolupráci s organizací Letokruh a městskou částí Praha 8 k nim pravidelně dochází senioři, kteří se vžijí do role pohádkových dědečků a babiček a dětem čtou po obědě pohádky, aby se jim dobře spalo. Děti i učitelky si tento nápad pochvalují, ne každý má totiž doma vlastního dědečka nebo babičku a ne každý senior je zase pro změnu prarodičem. Projekt odstartoval původně v Praze 4, ale nově se do něj zapojila i Praha 8 a cílem je projekt postupně rozšířit i do dalších školek po celé Praze.

Reklama

Kdo by si jako malé dítě někdy nepřál od babičky nebo dědečka přečíst pohádku na dobrou noc. Jenomže, co když jste zrovna ve školce a máte jít po obědě spát a nikde žádná babička ani dědeček není? A tak v neziskové organizaci Letokruh dali hlavy dohromady a přišli s projektem o pohádkových babičkách a dědečcích, kteří čtou dětem ve školkách pohádky. 

"Babičky a dědečkové to mají opravdu jako takovou vzpruhu do života jako eliminaci osamění a mají zase smysl, pro co žít a kam chodit. Opravdu je to všechny naplňuje," řekla Jana Drozdová - koordinátorka dobrovolníků v organizaci Letokruh.

Projekt skvěle funguje už v Praze 4, nyní se přidala i osmička, konkrétně Mateřská škola Bojasova, která už má svou pohádkovou babičku Alenku a nově přijala další babičku a také dědečka. S jejich sháněním vypomohla městská část Praha 8.

"Mojí nabídku hledání pohádkové babičky zveřejnili na Facebooku a na to konto se nám přihlásili tři senioři," řekla Věra Klímová - ředitelka MŠ Bojasova.

První krůčky v rolích pohádkové babičky a dědečka mají za sebou i paní Zemanová s panem Maisnerem. A zatímco pohádková babička si vystačí s knihami, které jí zapůjčí ve školce, pan Maisner jakožto bývalý učitel zase pro změnu zapátrá ve své domácí knihovně po čtení, kde o humor není nouze.

"Tím, že jsem tady poprvé, tak radši počkám, jak se to vyvine a já doma žádné pohádkové knížky nemám, protože mám moc malinká vnoučátka, takže spíše jezdím za nimi a čtu jim pohádky tam," řekla Ivana Zemanová - pohádková babička.

"Ta knížka je Pohádky od Miloše Macourka, to je scénárista, který pracoval s režisérem Vorlíčkem, takže jsou tam i takové vtipné glosy a děti se při tom opravdu zasmějí a odreagují se," řekl Vladimír Maisner - pohádkový dědeček.

Mateřská škola Bojasova je velké zařízení a tak ani trojice čtoucích pohádkových seniorů nestačí a hledají nové zájemce. Školka má totiž celkem čtyři pavilony a osm tříd, každý senior by tak měl mít k dispozici dvě třídy. A jaké požadavky by uchazeči na tuto netradiční práci měli splňovat? 

"Určitě kladný vztah k dětem, aby ten jejich řečový projev byl poutavý, aby měli co nabídnout těm dětem," řekla Věra Klímová - ředitelka MŠ Bojasova.

Pokud si myslíte, že jde o nabídku přesně pro vás, další pohádkové dědečky a babičky momentálně hledají i v Mateřské škole Krynická, kde se určitě budou těšit na spoustu příběhů z pohádkové říše a ocení, že za nimi do školky přišla babička nebo dědeček, i když jenom „jako“. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu