• Načítám...
>

Stopami Pražského povstání a osvobozování Kobylis a Libně

  • 8. května 2023,
  • 19:45,
  • PRAHA 8,
  • Veronika Kuželková

Radnice Prahy 8 si opět připravila komentované procházky po známých, ale i méně známých místech této městské části. Podle radního Michala Švarce je o tyto akce velký zájem. Sám se proto jako znalý Libeňák ujal vycházky na téma po stopách Pražského povstání a osvobozování Kobylis a Libně.

Reklama

V Praze 8 se konala již několikátá komentovaná prohlídka. Tentokrát se měli zájemci možnost vydat po stopách Pražského povstání a osvobozování Kobylis a Libně. Průvodce děla sám místostarosta osmičky Michal Švarc.

"Trasa začíná tady v Davídkově ulici, kde jsme loni instalovali nový pamětní kámen na padlého velitele jedné z těch nejdůležitějších barikád pana Kašáka a následně pokračujeme přes ulice, které i svými názvy připomínají odbojáře, jako je třeba Rajmonova nebo Bojasova, Opálkova, máme tam po cestě navíc ještě místa, která jsou spojená s dalšími odbojářskými činy, konkrétně se dvěma parašutisty z výsadku Platinum a postupně se dostaneme až na Zenklovu ulici, kde budeme připomínat ty nejfrekventovanější barikády, kde docházelo k těm nejtěžším bojům a i k těm masakrům, o kterých se budeme bavit, které toho 7. a 8. května proběhly. Pochopitelně zakončíme symbolicky u toho druhého mementa na dějiny druhé světové války, to jest u památníku Anthropoidu," řekl Michal Švarc (Patrioti pro Prahu 8), radní, MČ Praha 8.

Jednou ze zastávek byla i Kobyliská střelnice, která je zároveň bývalé popraviště z dob německé okupace. Podle neúplných seznamů zde bylo v období od 30. září 1941 do 7. května 1945 popraveno více než 755 lidí.

anketa

Další komentovaná prohlídka bude na téma Operace Anthropoid a půjde se trasou z horní do dolní Libně. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu