• Načítám...
>

Město představilo finální studii pro sídliště Ďáblice

  • 25. května 2023,
  • 12:08,
  • PRAHA 8,
  • Veronika Kuželková

Praha 8 i hlavní město představilo finální studii pro sídliště Ďáblice. Na jeho budoucím rozvoji se shodla jak radnice Prahy 8, tak i místní obyvatelé. Hlavním úkolem studie bylo nastínit možnosti rozvoje sídliště Ďáblice zejména z pohledu veřejného prostoru, zachování a doplnění adekvátní vybavenosti a drobných urbanistických zásahů při respektování a zachování stávajících hodnot.

Reklama

Ďáblice jsou jedním z nejhodnotnějších sídlišť v Praze, a to nejen z důvodu dobrého dopravního spojení, dostatku zeleně i původní veřejné vybavenosti. Právě kvůli jeho ochraně se Praha rozhodla již v roce 2018 vytvořit územní studii. Ta však nebyla obyvateli ani městskou částí Praha 8 přijata kladně. Město proto rozhodlo o přepracování studie, podle které se může území rozvíjet, ale zároveň i chránit.

"Myslím, že se místním velmi oddechlo, protože díky té studii budou moci nějakým způsobem předvídat, co je třeba čeká v budoucích letech v rámci rozvoje toho sídliště. Je důležité také podotknout, že to sídliště je velmi architektonicky cenné, místní si to uvědomují, proto se snaží ho chránit. My na městské části se snažíme nejenom toto sídliště Ďáblice chránit, ale i jiné. Je to jedna z našich priorit, aby se lidé na sídlištích, kde mnoho z nich vyrůstalo, cítili velmi dobře. To sídliště je i urbanisticky velmi dobře nakreslené a není potřeba ho zahušťovat a myslím, že i v tomto směru jsme místním vyšli vstříc," řekl Tomáš Hřebík (STAN), místostarosta, MČ Praha 8.

"My věříme, že se tato územní studie stane podkladovým materiálem pro budoucnost okrskových center a center komunitního života, kdy bychom si velmi přáli, aby buď magistrát nebo městská část Praha 8 nějakým způsobem zajistili jejich převzetí do vlastnictví, do veřejného vlastnictví, aby se v těchto okrskových centrech zachovala jejich původní funkce, to znamená centrum občanské vybavenosti a komunitního života a nikoliv, aby tam vznikaly bytové domy, jak to plánuje v současnosti soukromý developer," řekl Jan Vocel, tiskový mluvčí, Spolek Krásné Kobylisy.

Sídliště Ďáblice je jedinečné tím, že mezi jednotlivými domy vznikla řada parčíků s rybníčky, vzrostlými stromy a množstvím zákoutí. Možná právě proto si část Ďáblic dodnes zachovala z hlediska urbanismu vesnický charakter. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu