• Načítám...
>

Nová Štvanická lávka se veřejnosti líbí

  • 2. srpna 2023,
  • 19:15,
  • PRAHA 8,
  • Monika Rusová

Dlouho žádaná Štvanická lávka byla 28. července slavnostně otevřena veřejnosti. Pěší lávka s povoleným vjezdem cyklistů spojila Karlín, Holešovice a ostrov Štvanice a tím nahradila stálou lodní dopravu - přívoz P7. Nová lávka zatím sklízí samou chválu.

Reklama

Od otevření Štvanické lávky si je Karlín a Holešovice blíž než kdy předtím. V provozu je teprve od konce července a už nyní si ji chodci i cyklisté nemohou vynachválit.

anketa

"Lávka se mi líbí hodně, hodně dlouho jsem na ni čekala a budu po ní chodit na procházky, proto jsem ráda, že tady je."

"Budu ji používat často, protože jsem cyklista a po Praze jezdím hodně, tak ji budu využívat."

"Mně se lávka docela líbí, je teda hodně betonová na můj vkus, ale jsou krásné ty detaily toho králíka na konci zábradlí, toho jsem si všimla a je to moc hezké."

"Lávka je dlouhá 300 metrů, je široká 4 metry, takže při nějakých nenadálých událostech je tam umožněn průjezd například záchranné službě. Na holešovické straně má takový zajímavý mechanismus, kdy se ten poslední segment může při povodních zvednout, takže tam je na to myšleno a v podstatě projekt byl vybrán v roce 2017 a od té doby se na ní pracuje," řekl Tomáš Slabihoudek (TOP 09 + STAN) - radní MČ Praha 8.

"Krásná stavba, která zlepšuje vzhled toho hlavního města a vytváří další ukázku toho koloritu, že jsme generace, která také dovede stavět a dovede postavit něco, co bude trvat desítky let. A ta druhá záležitost, která je zásadní, to je propojení Karlína a Holešovic, čtvrtí, které jsou od sebe odděleny jenom tou vodou a teď mají možnost splynout dohromady," řekl Bohuslav Svoboda (ODS) - primátor hl. m. Prahy.

Původně se lávka měla jmenovat HolKa - Hol jako Holešovice a Ka jako Karlín. Od nápadu se však ustoupilo a tak se oficiálním názvem stala Štvanická lávka podle ostrova, kam lávka odbočuje. Termín HolKa psaný s velkým H a velkým K se tak stal její přezdívkou. 

"Stálo to 350 milionů korun s daní a městská část se podílela tím způsobem, že jsme v předstihu opravili cyklostezku, která přímo na lávku navazuje na karlínské straně, my jsme ji rozšířili na čtyři metry, přidali jsme veřejné osvětlení a udělali místo mlátového povrchu nový asfaltový," řekl Tomáš Slabihoudek (TOP 09 + STAN) - radní MČ Praha 8.

Lávka se pyšní i promyšlenými detaily. Je osvětlená LED pásy, které jsou umístěny uvnitř zábradlí, což bude snižovat světelný smog. Ukončení madel tohoto zábradlí pak zdobí bronzové zvířecí hlavy. Konkrétně hlava zajíce, býka a koně. Kolaudace lávku čeká koncem letošního srpna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu