• Načítám...
>

ZŠ Lyčkovo náměstí se rozšíří o novou tělocvičnu

  • 16. listopadu 2023,
  • 9:38,
  • PRAHA 8,
  • Ondřej Švec

Základní škola Lyčkovo náměstí v městské části Praha 8 se dočká nové plnohodnotné tělocvičny, školní kuchyně a jídelny. Dosud museli žáci i učitelé využívat jiné prostory a vypomáhat si v rámci sousedních škol. Nyní vznikl projekt nové přístavby, která tyto nedostatky vyřeší. Projekt už má pravomocné stavební povolení a pokud vše půjde podle plánů, stavět by se mělo už v roce 2024 a dokončeno by mělo být nejpozději za další dva roky. Půjde o zajímavé propojení historické budovy v secesním stylu s moderní výstavbou, která dokáže vyhovět současným potřebám dětí i vyučujících.

Reklama

Základní škola Lyčkovo náměstí v městské části Praha 8 je krásnou historickou budovou v secesním stylu s velkorysými prostory. Co ale škole dosud chybí, jsou odpovídající prostory pro tělocvičnu, školní kuchyni a jídelnu. Tento dlouholetý problém vyřeší plánovaná přístavba, na kterou už ve škole čekají pomalu jako na smilování.

"My nemáme doteď školní jídelnu a nemáme doteď ani pořádně tělocvičnu, takže starší děti na tělocvik a na sportování chodí do vedlejší školy, což je organizačně náročné. My si půjčujeme i jiné prostory, abychom ten tělocvik mohli zabezpečit a co se týče jídla, tak se opět stravujeme v různých prostorách po celém Karlíně, takže děti se rozutíkají a chodí většinou v družině nebo samostatně po Karlíně, aby se najedly, buďto ve vedlejší škole nebo jiné výdejně," řekl Jan Korda - ředitel ZŠ Lyčkovo náměstí.

Moderní přístavbu má na svědomí tým architektů z Architektonického ateliéru Aleš. Ti se přitom nepokoušeli napodobit historickou budovu školy, ale rozhodli se využít možnosti zajímavého kontrastu mezi starým a novým.

"Tato škola je secesní krasavice, takže jsme si říkali, že vedle toho s ní co do bohatosti tvarů nemá smysl soutěžit, čili jsme zvolili cestu decentní a plně funkční," řekl Lukáš Velíšek - architekt.

Městská část Praha 8 přístavbu k Základní škole Lyčkovo náměstí plánuje už sedm let. Po různých odvoláních, která skončila až u Nejvyššího správního soudu, má projekt pravomocné stavební povolení a stavbě nic nebrání.

"My jsme požádali Magistrát hlavního města Prahy o to, aby nám poskytl dotaci na tuto akci, ty předpokládané náklady jsou někde kolem 200 - 250 milionů korun, samozřejmě záleží na tom, jak dopadne soutěž a zhotovení té budovy. Magistrát hlavního města Prahy nám poskytl dotaci ve výši 103 milionů korun, s tím, že máme přislíbenou finanční spoluúčast i na ten zbytek těch nákladů, které s tím vzniknou," řekl Matěj Fichtner (ANO) - místostarosta MČ Praha 8.

Aktuálně se rozjíždí výběrové řízení na stavební firmu. Stavět by se tak mohlo už během roku 2024 a nejpozději do dalších dvou let by mohla být stavba dokončena. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu