• Načítám...
>

Praha 8 zve na výstavu Sokolové společně

  • 9. února 2024,
  • 13:49,
  • PRAHA 8,
  • Ondřej Švec

Na konci června proběhne v Praze velký celorepublikový sokolský slet, kam byli pozváni i Sokolové ze zahraničí. Očekává se účast až 20 tisíc cvičenců a návštěva 50 tisíc diváků ze všech koutů světa. Ještě před tím ale proběhnou nejrůznější sokolské akce. Se sokolskou jednotou je úzce spojená i městská část Praha 8, kde se u sochy dlouholetého starosty Sokola Jana Podlipného sešli zástupci sokolských obcí i městské části. Po té zahájili výstavu s názvem Sokolové společně aneb Světem sletů. Ta bude k vidění do konce února v budově úřadu městské části Praha 8.

Reklama

Sokolské obce čeká v letošním roce pravidelný slet a protože i městská část Praha 8 je se sokolskou tradicí pevně spojená, uspořádala proto pro vyznavače tohoto vlasteneckého a tělovýchovného spolku bohatý program. Vše odstartovalo položením kytice a věnců u sochy dlouholetého starosty Sokola i starosty hlavního města Prahy Jana Podlipného. 

"Zasloužil se o to, že Libeň se stala na začátku 20. století součástí hlavního města Prahy, takže je to logické spojení sokolů, jejich tradic, jejich sletu letošního s uctěním památky pana starosty Podlipného," řekl Ondřej Gros (ODS) - starosta MČ Praha 8.

Součástí programu je i výstava s názvem Sokolové společně aneb Světem sletů, kterou si může veřejnost zdarma prohlédnout přímo v budově radnice městské části Praha 8.

"Jedná se o připomínku té sokolské tradice právě v Praze 8, kde se nacisté dopustili velkých zvěrstev, tak jejich oběťmi byli i stateční členové sokolské obce. I o tom je ten dnešní den, výstava a kulturní program," řekl Ondřej Gros (ODS) - starosta MČ Praha 8.

"Výstava potrvá do konce února, ale samozřejmě akce Sokola budou završeny sokolským sletem," řekla Jana Solomonová (ANO) - radní MČ Praha 8.

"Jsou tam i historie sletů, to znamená, když slety začaly a potom jsou tam fotky ze současnosti a myslím, že každý, kdo v Sokolu něco dělá, tak by se tam měl na těch fotkách najít a měl by vidět, kde cvičil," řekl Petr Čížkovský - náčelník župy Jana Podlipného.

"My s obcí sokolskou spolupracujeme už dlouhá léta, výstavy jsme tady měli už několikery a dnešní výstava je taková retrospektivní fotografická výstava na sokolské slety od paní Marie Brunerové fotografie, která zachytává to aktuální dění, tu emoci toho sletu v akci, takže jsou to hlavně cvičenci a má to takovou zajímavou energii právě těch sletů, takže je to výstava, která přiblíží veřejnosti tu konkrétní akci, kterou znají z vyprávění nebo když jsou aktivními sokoly dneska, tak samozřejmě i na ty slety zajdou, ale už to není tak častá záležitost," řekla Jana Solomonová (ANO) - radní MČ Praha 8.

Ten bude v Praze probíhat od 30. června do 5. července a půjde o celorepublikový sletový týden. Pozváni budou i Sokolové ze zahraničí. Přípravy pod vedením starostky České obce Sokolské Hany Moučkově trvaly šest let. Na slavistickém fotbalovém stadionu se očekává účast až 20 tisíc cvičenců a více jak 50 tisíc diváků ze všech koutů Česka i ze zahraničí. Jde tak o mimořádný sokolský svátek. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu