• Načítám...
>

Na ZŠ Libčická se jednalo o proměnách pražských Čimic

  • 5. června 2024,
  • 8:25,
  • PRAHA 8,
  • Kristýna Svobodová

Na Základní škole Libčická v Praze 8 proběhla veřejná debata o možné budoucí revitalizaci čtvrti Čimice a tamního obchodního centra Draháň. Přítomní obyvatelé tak v prostorách společenské místnosti školy mohli o případných proměnách jednat přímo se zástupci radnice Prahy 8.

Reklama

Několik desítek obyvatel pražských Čimic jednalo začátkem června se zástupci radnice Prahy 8 o možných proměnách této městské čtvrti. Debata v prostorách Základní školy Libčická se ale primárně zaměřila na Obchodní centrum Draháň, které už roky chátrá.

"Chtěli bychom zjistit, jaké služby by zde chtěli, v jaké proporci by se ten rozvoj tohoto obchodního centra měl nadále rozvíjet a v neposlední řadě určitě i nějaké kulturní vyžití a sportoviště včetně úpravy kolem zeleně," řekl Tomáš Hřebík (STAN) - místostarosta MČ Praha 8.

"Co se týče Obchodního centra Draháň, tak je evidentní, že nějakou revitalizaci by potřebovalo, určitě nám tady chybí nějaké místo pro setkávání, jako je třeba kavárna nebo nějaký kvalitní a dobře zásobený obchod. Myslím si, že není potřeba zase úplně mnoho služeb," řekla Daniela Plocková - obyvatelka pražských Čimic.

Obchodní centrum v pražských Čimicích má svá nejlepší léta dávno za sebou. Budova ve zchátralém stavu navíc vyžaduje časté opravy. Vedení radnice proto připravuje urbanistickou studii, která má objekt modernizovat a vylepšit i občanskou vybavenost.

"Ten pohled na Obchodní centrum Draháň je dlouhodobě tristní, je to přežité obchodní centrum, neposkytuje dostatek služeb a územní plán zde umožňuje bytovou výstavbu, což si myslím, že je prvotní předpoklad k tomu, aby zde vůbec ta proměna mohla vzniknout," řekl Tomáš Hřebík (STAN) - místostarosta MČ Praha 8.

Připravovaná urbanistická studie pro obchodní centrum má ale současně odrážet potřeby místních obyvatel. A přesně k tomu mají podle vedení radnice sloužit takováto setkání s místními občany.

"Je o to velký zájem, takže doufáme, že tyto podněty budou zakomponovány v co největší míře, abychom se nedočkali nějakého překvapení a místní byli s budoucím stavem nespokojeni," řekl Tomáš Hřebík (STAN) - místostarosta MČ Praha 8.

"Mně se v Čimicích líbí, protože to je taková okrajová část Prahy, taková velká vesnice, takže to je prima, ale jsou tu věci, které by chtěly vylepšit. Určitě se dá vylepšit doprava, co se týče i silnic, které jsou v poměrně špatném stavu," řekla Blanka Rošická - obyvatelka pražských Čimic.

"Mám Čimice ráda, protože zde mohu jezdit na kole," řekla Mariana - obyvatelka pražských Čimic.

Podněty vzešlé z podobných setkání s občany pak radnice plánuje zakomponovat do zadání studie, která by měla vést k celkové proměně Obchodního centra Draháň i jeho okolí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu