• Načítám...
>

Amatérské loutkové divadlo Jiskra oslavilo 110 let

  • 16. června 2024,
  • 20:41,
  • PRAHA 8,
  • Ondřej Švec

Pražské amatérské loutkové divadlo Jiskra slaví 110 let od svého vzniku! Je nejstarší svého druhu v Praze a druhé nejstarší tohoto typu v Česku. Už od počátku fungovalo jako amatérské na bázi dobrovolnictví a tak dělá radost dětem po mnoho generací. Aby mohlo divadlo fungovat, dlouhodobě ho podporuje městská část Praha 8.

Reklama

Loutkové divadlo Jiskra je nejstarší dodnes fungující divadlo tohoto typu v Praze a druhé nejstarší svého druhu v Česku. Starší mají pouze v Lounech. Amatérské divadlo Jiskra nicméně založil v roce 1913 kobyliský patriot Karel Hacker, který pro svou scénu dokonce zakoupil celou budovu. Jiskra tak dnes slaví neuvěřitelných 110 let od svého vzniku.

"My celou dobu, celou existenci pracujeme na bázi dobrovolnictví, takže jsme všichni amatéři a děláme to pro dobrý pocit. Základem našeho repertoáru jsou ta představení, která vznikla v rámci celého období našeho divadla," řekl Jiří Krása - principál loutkového divadla Jiskra.

První představení divadlo odehrálo v listopadu 1913, ale protože v listopadu nebývá ani zdaleka tak pěkné počasí jako v červnu, velkolepé oslavy byly přesunuty právě na tento měsíc a podle toho, jak se všichni bavili, to určitě nikomu nevadilo.

"Tím dneškem chceme příjemně zakončit a tady se setkat s přáteli, kolegy, loutkáři a i s našimi rodinami, které nás v té naší loutkové činnosti podporují," řekl Jiří Krása - principál loutkového divadla Jiskra.

A protože se divadlo nachází na území Prahy 8, tak ho aktivně a dlouhodobě podporuje také městská část.

"Soubor Jiskra - loutkové divadlo je naše domovská scéna, která je s městskou částí spjatá už od počátku, divadlo Jiskra je na tom stejném místě už 110 let, je to amatérské loutkové divadlo, ale i přesto jsou ty pohádky a divadelní kusy, které nastudovali, velice profesionální a jsme moc rádi, že sídlí v našem Divadle Karla Hackera a že je o ta představení veliký zájem," řekla Jana Solomonová (ANO) - radní MČ Praha 8.

Nejčastějšími návštěvníky divadla jsou samozřejmě rodiny s dětmi. Představení také hodně navštěvují mateřské školy a o víkendech pak veřejnost. Nezbývá tak než popřát loutkovému divadlu Jiskra mnoho dobrého do dalších let a aby všem dále vydržel potřebný elán a nadšení. Dětští diváci to určitě ocení.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu