• Načítám...
>

O stavbách v Praze 8 rozhodují samotní obyvatelé

  • 29. srpna 2024,
  • 7:56,
  • PRAHA 8,
  • Ladislav Jakub

Trendem v hlavním městě je zapojování místních do takzvaného územního plánování. Příkladem je Praha 8. To znamená, že o stavbách na Osmičce také rozhodují ti, kterých se to přímo týká.

Reklama

Praha 8 může jít příkladem ostatním městským částem v hlavním městě.  V posledních letech se tu obyvatelé zapojili do rozvoje nebo přeměny 6 důležitých lokalit. Radnice tuhle možnost svým občanům ale dá i v budoucnu. Říká se tomu participace. 

"Na těchto setkáních probíhají diskuze, kde moderátoři této diskuze si zaznamenávají obavy nebo připomínky a poznatky občanů, kteří se dostavili. Z této diskuze potom vznikne podklad, který je zároveň podkladem pro zpracování této studie, případně nějakého dalšího územního řešení a zároveň může být i podkladem pro investice, které se mají v budoucnu uskutečnit v této oblasti," řekl Tomáš Slabihoudek (Společně pro Prahu 8), radní MČ Praha 8.

Vedení Osmičky totiž nechce samo, jak se říká, papalášsky rozhodovat od stolu, ale mluvit o změnách na klíčových místech přímo s lidmi, kteří tam bydlí a vědí, co je trápí nejvíc. 

Základem každé participace čili setkání s místními jsou kvalitní moderátoři diskuze, takzvaní facilitátoři. Taková setkání se konají v plánovacích stanech vždy na místech, o kterých se jedná a na veřejných setkáních, která často probíhají v nejbližší škole. 

"Další takové setkání se bude konat v lokalitě V zahradách a to bude hned po prázdninách a rád se tam se všemi uvidím," řekl  Tomáš Slabihoudek (Společně pro Prahu 8), radní MČ Praha 8.

Právě ulici V zahradách dnes trápí nedořešené parkování a velmi hustý silniční provoz. 

"V rámci územního rozvoje Prahy 8 se snažíme nerozhodovat od stolu, ale radit se s místními občany, protože ti svou lokalitu a své domovy velmi dobře znají," řekl Tomáš Hřebík (STAN), místostarosta MČ Praha 8.

Dalším tématem územního plánování je zeleň.

"Základem každé participace jsou vždy kvalitní facilitátoři, kteří dobře mířenými otázkami získávají od místních obyvatel veškeré podrobné informace," řekl Tomáš Hřebík (STAN), místostarosta MČ Praha 8.

Výsledkem jedné takové participace je dopravní studie. 

"Dopravní studie nám prověřovala bezpečnost všech druhů dopravy v téhle oblasti a cílem bylo z komunikace s občany získat jejich názory, jejich podněty, jejich přání, jak se jim po této oblasti pohybuje, ať už autem, pěšky nebo veřejnou dopravou, na kole," řekl Martin Jedlička (Společně pro Prahu 8), zastupitel MČ Praha 8.

V budoucnu se tak v osmé městské části upraví nebo vybudují některé přechody pro chodce. Úprava čeká i nájezd ze Zenklovy ulice do Primátorské. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu