• Načítám...
>

Lidé v Praze 8 bojují proti demolici bývalé Včely

  • 9. října 2024,
  • 17:16,
  • PRAHA 8,
  • Jan Varga

V Praze 8 se sešli lidé na demonstraci. Přišli vyjádřit svůj nesouhlas s plány developera u jednoho z center občanské vybavenosti, takzvané Včely u Střelničné ulice. Společnost CPI Reality chce totiž centrum bourat a stavět tady bytové domy. Lidé ale nesouhlasí, chtějí centrum zachovat a vítali by spíše rekonstrukci a rozšíření služeb.

Reklama

Ne výstavbě! S takovými nápisy na vlaječkách přišli lidé v Praze 8 vyjádřit své obavy a nespokojenost. Hraje se o demolici jednoho z center občanské vybavenosti u ulice Střelničná, které chátrá. Developer má v plánu tady stavět bytové domy. To se místním, ale také radnici nelíbí. Jsou pro zachování občanské vybavenosti v těchto místech.

"Je možnost to zrekonstruovat, aby tady byla komunitní centra, obchody a nebo i částečné navýšení. Pak je tady ještě druhá Včela ve Frýdlantské, která je blízko školy, která se má rekonstruovat, měla by tam být střední škola, tam si dokážeme představit nějaké byty pro učitele, aby to měli kousek, de facto v bačkorách k metru, takže si myslím, že by tady mělo být něco užitečného pro ty lidi, kteří tady bydlí v nějaké docházkové vzdálenosti," řekl Ladislav Čapek - předseda spolku Krásné Kobylisy a organizátor demonstrace.

Zatím v centru funguje obchod, restaurace a lidé si tady mohou chodit zacvičit. Ovšem celý objekt chátrá a potřeboval by rekonstrukci. Místo toho developerská společnost CPI Reality zažádala stavební úřad o možnost demolice. V plánu je prý výšková bytová výstavba. Ovšem podle územní studie schválené magistrátem by budovy a celé náměstí měly dál sloužit jako centrum obchodního a komunitního života.

"Chceme, aby rada hlavního města vstoupila v jednání s developerem, zda by nemohla být uskutečněna nějaká výměna nebo směna těch pozemků, které by si převzalo hlavní město Praha. My si myslíme, že je potřeba zachovat občanskou vybavenost, která tady v tomto místě je. Pokud se to změní tím, že se tady vystaví osmnáctipatrové domy, tak si myslíme, že zrovna v tomto místě to není úplně vhodné," řekl Tomáš Slabihoudek (TOP 09 + STAN) - radní MČ Praha 8.

A s tím, že je potřeba tady zachovat nějakou vybavenost, souhlasí především místní, kteří přišli svůj postoj vyjádřit na setkání, které nabídlo i vizualizace toho, jak by v nejlepším případě mohlo celé náměstí v budoucnu vypadat.

anketa

"Potřeboval bych, aby tady byly služby, které tady běžný člověk potřebuje, od nákupních služeb, různé drobné opravy."

"Souhlasím s pánem, že určitě služby, které tady chybí, to, co tady je, je příšerné."

"Určitě se hodí obchod, protože nejbližší je 10 - 11 minut pěšky, takže je fajn mít něco po ruce."

Proti výstavbě bytových domů sepsal spolek Krásné Kobylisy také petici. Tu podepsaly bezmála tři tisíce lidí a spolek ji předal pražskému magistrátu. Dojde tedy na její projednání během pražském zastupitelstva, a to nejspíš koncem října.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu