• Načítám...
>

Klienti z Nautisu se mohou těšit z nové kuchyně

  • Včera,
  • 8:48,
  • PRAHA 8,
  • Ondřej Švec

Klienti z Národního ústavu pro autismus z bohnické psychiatrické léčebny mají novou kuchyň. Ta stará už dosluhovala a bylo nutné ji kompletně vyměnit. V plánu je také vyměnit podlahu za novou. Na financování kuchyňky se spojili občané městské části Praha 8 za pomoci sbírky. Nové zázemí je dostatečně odolné, aby vydrželo co nejdéle a také bezpečné, aby vyhovovalo specifickým potřebám klientů.

Reklama

V areálu Psychiatrické léčebny v Bohnicích naleznete také neziskovou organizaci NAUTIS, která se zaměřuje na pomoc lidem s poruchami autistického spektra a jejich rodinám. Klienti tam tráví svůj volný čas, vzdělávají se a chodí na terapie. A také se tam stravují. Kuchyně už ale dosluhovala a tak bylo nutné připravit novou. 

"Já jsem mnohonásobně pyšná za to, že na tuto novou potřebnou kuchyň do odlehčovací služby pro lidi s autismem se složili lidé, obyvatelé Prahy 8, občané a jim patří největší poděkování," řekla Vladimíra Ludková (ODS) - místostarostka MČ Praha 8.

Kuchyň je především bytelná a zhotovena na míru. To bylo nutné, protože někteří klienti mohou být agresivní a zařízení mají tendenci ničit.

"Ta kuchyň je specifická v tom, že je masivní a je to kuchyň, která počítá s tím, že tam dvacetkrát za den celoročně vezmeme za šuplík a nerozpadne se nám pod rukama," řekla Barbora Salačová - vedoucí Respitního centra v Bohnicích.

Kuchyňka je tak od podlahy nová. Samotná podlaha ale paradoxně nová není, ale i to by se mělo brzy změnit. 

"My jsme se rozhodli, že bychom rádi totéž zopakovali i s novou podlahou, protože si to zaslouží klienti, jejich rodiny, neformální pečující, osobní asistenti, protože bohužel i ta podlaha dosloužila," řekla Vladimíra Ludková (ODS) - místostarostka MČ Praha 8.

Vzhledem ke specifickým potřebám klientů si v NAUTISu vaří sami. Kuchyně musí být bezpečná a pod dohledem asistentů. 

"My tam máme ochrannou síť, přes kterou klienti nechodí, aby se nezranili a když se chce někdo z klientů zapojit do procesu vaření, tak je tam spolu s osobním asistentem," řekla Barbora Salačová - vedoucí Respitního centra v Bohnicích.

Slavnostní otevření nové kuchyně na závěr doplnil pan Jiří Šámal, který se vystoupením na melodický perkusivní nástroj Hang Drum postaral o zpestření celého programu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu