• Načítám...
>

Praha 8 vystavuje hračky z 1. republiky

  • 16. února 2018,
  • 21:34,
  • PRAHA 8,
  • Kristýna Svobodová

Příznivci hraček a historie si přijdou na své. Praha 8 uspořádala výstavu s názvem Hračky v časech 1. republiky. Návštěvníci si tady mohou prohlédnout dobové unikáty v podobě klasických plechových modelů dopravních prostředků, ale třeba i cínová vojska nebo některé notoricky známé značky českých stavebnic.

Reklama

V rámci výročí 100 let vzniku Československa podpořila Praha 8 výstavu prvorepublikových hraček. Součástí expozice v Grabově vile je např. unikátní souprava plechových vláčků nebo předchůdce technické stavebnice Merkur.

„Návštěvníci mohou vidět hračky všech druhů. Když se rozhlédnou, vidí mašinky, autíčka, panenky, nádobíčko, kuchyňky. Všechno, co v té době bylo možné na trhu sehnat a co se prodávalo a vyrábělo. Těch exponátů je tady obrovské množství. Myslím, že každý milovník hraček a historie si přijde na své,“ řekla Jana Solomonová, radní MČ Praha 8. 

Výstava představuje hračky především z 1. Československé republiky, ale pro srovnání také z doby Rakousko-Uherské monarchie, z času protektorátu, i hračky s poválečného období. Vystavovatelé navíc mysleli i na rodiny s dětmi.

„Snažili jsme se výstavu zacílit na všechny věkové vrstvy návštěvníků. Takže na své si přijdou sběratelé, pamětníci a samozřejmě také děti, pro které tady máme připravenou dílničku z kovové stavebnice Merkur, nebo omalovánky, což jsou reprinty z roku 1947,“ řekl Miroslav Smaha, autor výstavy. 

„Chtěli jsme možná i trochu docílit toho, že když přijde babička s vnoučkem, tak si třeba najdou i hračky, se kterými si hrávali, když byli malí. Takže si myslím, že ta výstava je jedinečná i tím, že se vlastně trochu vrátíte do svého vlastního dětství,“ řekla Jana Solomonová. 

Výstava hraček z 1. republiky v Grabově vile potrvá až do konce dubna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu