• Načítám...
>

Praha 8 vybírá projekty občanů

  • 19. října 2018,
  • 17:03,
  • PRAHA 8,
  • Natálie Forsterová

V Praze 8 se konalo již třetí veřejné setkání, na kterém lidé měli možnost představit své projekty pro oblast Kobylis. Radnice vyčlenila na ty nejlepší, o kterých v hlasování rozhodnou sami občané, 10 milionů korun.

Reklama

V jídelně ZŠ Burešova v Praze 8 se konala již třetí veřejná prezentace projektů pro oblast Kobylis. Nepřišli s nimi ale politici, nýbrž obyčejní lidé v rámci projektu Můj nápad pro moji čtvrť. Jeden z těch, který přišel se svým nápadem, byl i Jan Herget. 

"Já jsem přišel představit dětské vodní hřiště, protože jsme objevili pramen, tak chceme udělat studnu a rádi bychom udělali i kolovrátky a brouzdaliště, aby děti i přes léto měly kde si hrát a trochu se svlažit. Náš rozpočet je lehce přes 600 tisíc. Bude se realizovat v areálu Beachklubu Ládví, což je na Praze 8," řekl Jan Herget, obyvatel MČ Praha 8. 

Představily se ale i projekty s vyšším rozpočtem. Mezi ty patřil např. nápad na komunitní zahradu.

"Projekt je za necelé 2 miliony korun a mohl by přinést do oblasti komunitní zahradu, kde by si mohl každý zájemce pěstovat vlastní plodiny," řekla Kristýna Janyšková, Komunitní centrum Hrubého.

"Toto je třetí projednávání s veřejností. První proběhlo na Krakově v Bohnicích, druhé v Libni v ZŠ Bohumila Hrabala a třetí je teď v ZŠ Burešova. Na těch projednáváních, které už proběhly, jsme mimo jiné viděli trampolínu, která má sloužit k tomu, aby byly děti ochotné dlouho čekat na autobus," řekl Petr Vilgus, místostarosta MČ Praha 8.

Praha 8 zainvestuje jen ty nejlepší projekty v rámci tzv. participativního rozpočtu. 

"Participativní rozpočet, uznávám, že to je strašlivé slovo, já osobně tomu říkám občanský rozpočet, je tou nejlepší formou zapojení občanů. V tuto chvíli se v podstatě bavíme o tom, jak konkrétně pomoci MČ. Občané sami připraví projekt pro konkrétní místo, sami ho obhájí," řekl Petr Vilgus.

Radnice na realizaci těch nejlepších projektů vyčlenila 10 milionů korun. O tom, které projekty nakonec zrealizuje, rozhodnou lidé ve veřejném hlasování.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu