• Načítám...
>

Praha 8 uctila památku Arnošta Hrada

  • 8. dubna 2019,
  • 18:41,
  • PRAHA 8,
  • Natálie Forsterová

Vedení městské části Praha 8 uctilo památku četaře Arnošta Hrada. Pietní akt při příležitosti 105. výročí od jeho narození se konal na hřbitově v Bohnicích za přítomnosti Čestné stráže.

Reklama

Na hřbitově v Bohnicích se konal pietní akt při příležitosti 105. výročí od narození četaře Arnošta Hrada, hrdiny, který se v roce 1938 odmítl smířit s Mnichovskou dohodou a spáchal raději sebevraždu, než aby opustil státní hranici bez boje. Vzpomínkovou akci uspořádala radnice MČ Praha 8.

"V Praze 8 si obecně vážíme hrdinů, kteří položili svůj život za český národ. Jedním z nich je četař Arnošt Hrad, který se nesmířil s kapitulací v roce 1938 a vzal si život přímo v pevnosti, kde sloužil. Pro nás je důležitý, protože je rodák z Bohnic," řekl Ondřej Gros, starosta MČ Praha 8.

A společně se starostou MČ Praha 8 položil věnec na hrob četaře Arnošta Hrada také místostarosta Jiří Vítek.

"Četař Arnošt Hrad je vlastně symbolem nezlomnosti národa. Neopustil pevnost, přestože dostal rozkaz opustit. Splnil svůj úkol a stal se jakýmsi symbolem neohnuté páteře," řekl Jiří Vítek, místostarosta MČ Praha 8.

Arnošt Hrad po sobě zanechal trojici dopisů, ve kterých svůj čin vysvětlovat neochotou opustit hranici, odvolávaje se na svou povinnost vůči obraně vlasti. A k památce svého otce, který padl na východní frontě během první světové války. Dopisy byly určeny matce, veliteli a podřízeným. Podle jeho přání byl pohřben ve svém rodišti, tedy v Praze 8 v Bohnicích.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu