• Načítám...
>

Divadlo Gong uvádí únikovku o Masarykovi

  • 29. května 2019,
  • 21:52,
  • PRAHA 9,
  • Lenka Castillo

Reklama

Masaryk aneb z c. k. skrz T. G. M. do ČSR. Takový název nese hra, kterou do svého repertoáru zařadilo pražské Divadlo Gong. Představení vzniklo původně k výročí založení Československa. Kvůli nabitému programu v divadle však měla hra premiéru až v dubnu tohoto roku.

"V tomto představení hraje celkem 5 herců z našeho kmenového souboru. To představení je zvláštní tím, že to není klasické činoherní představení. Herci hrají účinkující v únikové hře," řekl Jakub Stich, ředitel a člen souboru AHA.

Čtveřice značně nesourodých kamarádů se ocitá v uzavřené aréně a má přesně hodinu na to, aby se z ní dostala. Netlačí je však jen čas, ale i neustále klesající strop v místnosti. Zachránit je mohou pouze klíčové informace o Masarykovi. Hlediště zaplnilo asi 200 dětí z 2. stupně základních škol. Právě těm je totiž hra určena především. A že některým z nich není historie lhostejná potvrdila i naše anketa.

anketa

"Toto představení vznikalo úplně snadno, protože to režisér a zároveň autor scénáře poskládal tak, jak jsme na to postupně naráželi, spolu s herci. Bylo poměrně komplikované dát tomu takový tvar, aby to děti zaujalo a zároveň aby to bylo představení didaktické a ještě bavilo. Ale myslím, že se to povedlo," řekl Jakub Stich.

Vtěsnat život takto významné osobnosti do jedné hodiny by bylo podle autora bláhové. Pokud však ale představení v dětech podnítí zvědavost a zájem o historii, pak splnilo svůj efekt. Představení je plné vzdělávacích prvků a děti se během něj opravdu baví. Soubor AHA tak znovu potvrdil, že je nepostradatelnou součástí společensko kulturního centra, jehož zřizovatelem je MČ Praha 9.

"Tato hra vlastně splňuje všechny tyto aspekty. Je to divadelní hra, která pobaví, která určitě vzdělá mládež o tom, kdo byl T. G. Masaryk a o jeho cestách a vzniku Československa. Dělalo se to speciálně k výročí 100 let od vzniku Československa," řekl Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9.

Na další představení se mohou nejen děti, ale i široká veřejnost, těšit např. letos 12. října nebo 25. ledna příštího roku. V obou případech se hraje v 15:00.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu