• Načítám...
>

Praha 9 uctila Sametovou revoluci

  • 23. září 2019,
  • 12:29,
  • PRAHA 9,
  • Ondřej Švec

Ke 30.výročí Sametové revoluce připravila MČ Praha 9 slavnostní koncert pod širým nebem v parku Přátelství. Sedmdesátičlenný symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK doplnili například Jaroslav Hutka a Michael Kocáb, kteří se sami revolučních dnů aktivně účastnili. Mladou generaci zastupovala například houslistka Julie Svěcená, dcera známého houslového virtuóze Jaroslava Svěceného. Výroční akci pak zakončil ohňostroj za doprovodu Dvořákovy Novosvětské symfonie.

Reklama

Letos je to přesně 30 let, kdy tehdejší Československo udělalo významný krok na cestě k demokracii. Výročí Sametové revoluce si každoročně připomínají i na Praze 9 v rámci akce Prosecký podzim. 

"Tehdy se ta situace zlomila tady na Praze 9. Kdyby prostě nebylo dělníků z ČKD, kteří vypískali Štěpána v lokomotivce a následně z těch horních továren z Vysočan vyšli na Václavské náměstí, tak by možná žádná revoluce nebyla nebo by byla utopena v krvi," řekl Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9.

Na osudové dny, které osvobodily Československo z rudých okovů si dobře vzpomíná i nynější starosta MČ Praha 9, kterému bylo v revolučním roce 46 let a na Letnou šel protestovat i přes to, že měl čerstvě po operaci. Znovu nabytá demokracie pro něj znamenala sen, v jehož splnění už ani sám nedoufal.

"Někdy jsem i propadal beznaději, že ten život strávím v tom režimu, ve kterém jsme žili. Že se nikam nepodívám, že ten vysněný západ neuvidím," řekl Jan Jarolím, starosta MČ Praha 9.

Komunismus, který u nás měl být na věčné časy a nikdy jinak ale přeci jen padl a brány Evropy i celého světa se pomalu otevřely dokořán. A zatímco jedni zoufale toužili cestovat, druzí byli rádi, že jsou zase zpátky.

"Já jsem nevěděl, že je Letná, že je taková obrovská demonstrace. Tak mě tam odvezli a najednou jsem byl v ten pravý čas na tom pravém místě s tou pravou písní," řekl Jaroslav Hutka, písničkář.

Významnou úlohu tehdy sehrál i hudebník a disident Michael Kocáb. I díky jeho vydatnému přispění nedošlo k zásahu vojenských složek.

"My vyjížděli na Prahu a pak se vraceli. A já jsem se rozhodl, že tam zajedu, vzal jsem Václava Klause a zastavovali jsme je, umluvili jsme je. Přesvědčili generála Zachariáše, on zaujal statečný občanský postoj a řekl, že pokud on tady bude velitelem, a on měl prst na tom tlačítku, tak proti našim občanům nezasáhne," řekl Michael Kocáb, hudebník.

Výročí Sametové revoluce je třeba si neustále připomínat, oslavovat ho a nezapomínat na to, že svoboda není zadarmo.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu