• Načítám...
>

Rekonstrukce restaurace U Brabců jde do finále

  • 7. května 2021,
  • 19:09,
  • PRAHA 9,
  • Jaroslav Šetlík

Rekonstrukce restaurace U Brabců na Proseku jde pomalu do svého finále. Po skončení stavebních prací tu své zázemí najdou spolky z Prahy 9, které budou moci využívat prostory sálu. Chybět nebude ani restaurace či rozlehlá zahrada.

Reklama

Práce na stavbě budovy restaurace U Brabců na pražském Proseku jdou do finále. Venkovní práce jsou již téměř hotové, na řadě jsou proto vnitřní prostory.

"Když jsme získali tento objekt do vlastnictví, tak jsme tady udělali několik sond, několik prohlídek a zjistili jsme, že ta budova za ta léta už není v tom správném stavu. První zvažování bylo totální rekonstrukce. Bohužel budova za ta léta, které tady byla, měla několik majitelů a samozřejmě veškeré úpravy, které se za ta léta děly, tak nenávratně poškozovaly tu samotnou starou budovu," řekl Marek Doležal, místostarosta MČ Praha 9. 

Vedení městské části se proto rozhodlo původní budovu zbourat a na jejím místě postavit budovu zcela novou.

"Ale zachovává ty prvky, které tady byly. V podstatě je to replika té budovy jako takové a já si myslím, že až se to otevře, tak to bude sloužit pro občany Prahy 9 a oni zjistí, že se jim to bude líbit a že to genius loci tu bude i nadále," řekl Marek Doležal. 

Původní objekt restaurace byl postaven v roce 1837 a sloužil nejen jako pohostinské zařízení, ale také za účelem konání akcí či spolkové činnosti. Na to hodlá MČ Praha 9 navázat.

"Podle místních obyvatel, kteří hodně pamatují a měli tu hospodu rádi, to bylo místo setkávání spolkové činnosti v době před 2. světovou válkou a nám přišlo samozřejmě líto a hlavně těm obyvatelům, že by tato funkce nebyla zachována. Po zvážení projektu a dalších věcí jsme se pokusili vytvořit tu hospodu do té podoby, aby to nebyla jen hospoda, ale aby tady mohla být spolková činnost, bude tady i krásná zahrada," řekl Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9. 

Návštěvníci se tak mohou těšit na příjemné posezení s přístřešky, využít budou moci nově i griloviště. Praha 9 také předpokládá, že nový provozovatel, který vzejde z výběrového řízení, bude vázán tím, aby budova se sálem byla využita pro občasné kulturní akce. 

"Já mám představu - takovou novou Vlachovku, že se tady bude tančit, že se bude hrát, mohou tu být nějaká letní kina, možná nějaké pohádky v těch hodinách, kdy hospoda nebude plná lidí a uvidíme, co ten život přinese. Vedle je Sokol, který nemá žádné takové větší zázemí a další spolky, které to určitě uvítají," řekl Adam Vážanský.  

Konkrétní termín, kdy by budova mohla být zpřístupněna lidem, zatím není známý. Vedení městské části ale předpokládá, že se tak stane v nejbližších možných termínech.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu