• Načítám...
>

Praha 9 si připomněla 120 let od připojení Libně k Praze

  • 29. srpna 2021,
  • 22:15,
  • PRAHA 9,
  • Jaroslav Šetlík

Akcí, pod názvem Setkání na Kolčavce, si Praha 9 připomněla připojení Libně k Velké Praze. Součástí akce byl doprovodný program. Návštěvníci si mohli například užívat vystoupení žonglistů nebo harmonikáře.

Reklama

Praha 9 si připomněla připojení Libně k Velké Praze. U té příležitosti uspořádala akci pod názvem Setkání na Kolčavce. Ta se konala v místě, které je nyní součástí Prahy 9, ale spolu s usedlostí Balabenka patřila roku 1901 Praze 8.

"Ono se to málo ví, ale tato část Prahy 9 je Libeň. Byť tomu mnoho lidí říká Vysočany. Včera to slavila Praha 8, takže my jsme se domluvili, že oni budou mít sobotu, my budeme mít neděli. A společně si to připomeneme, že vlastně první, mimo centrum Prahy, nejdříve byly Holešovice a pak už byla Libeň, v tom roce 1901, připojena k Praze," vysvětlil Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9.

"Připomínáme si sto dvacet let, kdy se Libeň, na základě zemského zákona, připojila k Praze. Zvláštností toho připojení bylo vlastně to, že v té době ještě Karlín například, anebo třeba Žižkov, ještě připojeny nebyly. To znamená, že Libeň jako by byla bez hranic připojena k Praze. A je to dneska sto dvacet let čili to si připomeneme. A myslím, že to je vzácný moment," upozornil Tomáš Portlík, starosta MČ Praha 9. 

Součástí akce byl doprovodný program. Návštěvníci si mohli například užívat vystoupení žonglistů nebo harmonikáře. Nechybělo ani koňské spřežení či scénka, která byla motivována právě připojením Libně k Velké Praze. Role herců se tu zhostili také zástupci radnic Prahy 8 a Prahy 9.

"Program je historické tržiště. Snažíme se přiblížit tu dobu, z toho roku 1901. Takže jarmareční písně, kramářské písně, kramáři, spousta věcí trhových z té doby a věřím, že si to lidé užijí," konkretizoval Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9.

"Jsou tady různá historická řemesla. Snažili jsme se trošku navodit atmosféru té doby, která tenkrát byla. Byť Praha 9, zejména část Libeň, byla úplně jiná. Vznikaly zde cukrovary, byl zde průmysl, nebylo zde tolik obytných domů. Čili snažili jsme se, abychom si tím dneškem tu atmosféru připomněli, a abychom se vrátili o sto dvacet let zpět," zdůraznil Tomáš Portlík, starosta MČ Praha 9.

Podobnou akci si o den dříve užívali Pražané v osmé městské části. Její starosta proto přijal pozvání také na akci na Kolčavce.

"Jsem tady na pozvání svých kolegů z Prahy 9, protože slavíme sto dvacáté výročí připojení Libně k Praze a my, jako osmička s devítkou, Libeň sdílíme. U nás to bylo včera, byli tam kolegové, tak dnes jsem tady já," uvedl Ondřej Gros, starosta MČ Praha 8.

Další, podobný významný moment, čeká Prahu 9 v příštím roce. Slavit se tu bude 100 let od připojení Vysočan k Praze.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu