• Načítám...
>

Praha 9 má novou ulici. Nese jméno rodiny Piskáčkových

  • 15. října 2021,
  • 10:05,
  • PRAHA 9,
  • Ondřej Švec

Nová výstavba v Praze Vysočanech má i novou ulici. Nese jméno po významné, odbojářské rodině Piskáčkových, která se výrazně zasloužila o úspěch operace Anthropoid za druhé světové války. Praha 9, v rámci své iniciativy, pojmenovává nové ulice ve Vysočanech a Hloubětíně právě po hrdinech druhé světové války. Rodina Piskáčkových byla v tomto případě logickou volbou, protože kdysi v nedaleké ulici Na Břehu žila. Pojďme se společně podívat na slavnostní odhalení ulice, nesoucí jejich jméno.

Reklama

Nově vznikající zástavba v Praze Vysočanech a Hloubětíně si žádá i nové názvy ulic. Z iniciativy městské části Praha 9 nesou tyto nově vzniklé ulice jméno po hrdinech z druhé světové války. Vedle ulice Na Břehu teď vznikla ulice Piskáčkových, která dostala jméno po významné odbojářské rodině.

"Tady to vyšlo úplně perfektně, protože tato, dříve bezejmenná ulice, kde nebyly domy, kolmo navazuje na ulici Na Břehu, kde Piskáčkovi, vlastně od té křižovatky asi tři nebo čtyři domy, bydleli.  Takže je to autentické k tomu místu. Na rozdíl od těch jiných ulic, které jsou v té bývalé průmyslové zástavbě, tak tady je to krásně blízko k tomu domu a mohou být Piskáčkovi připomenuti ještě lépe, než kdyby ta ulice byla jinde," uvedl Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9.

Rodina Piskáčkových se výraznou měrou zapojila do operace Anthropoid, na jejímž konci byl úspěšný atentát na zastupující říšského protektora Reinharda Heydricha.

"Největší mírou a po dlouhou řadu měsíců, poskytovali všestrannou pomoc příslušníkům výsadku Anthropoid, a to už od ledna 1942 až do noci z 27. na 28. května 1942, kdy u nich strávil svoji poslední noc, mimo kryptu, Jan Kubiš," připomněl Karel Polata, Iniciativa A.

Za pomoc parašutistovi Janu Kubišovi zaplatila rodina Piskáčkových cenu nejvyšší. Ještě předtím, ale musela snášet tvrdé výslechy nacistů, během kterých projevila velkou statečnost a pomohla tak uchránit řadu lidí.

"Z těch výslechových protokolů, kdy pan Piskáček byl vyslýchán ještě 10. října 1942, to znamená čtrnáct dní předtím, než byli transportováni do Manhausenu, tak je jasné, že v těch výslechových protokolech vlastně udával jenom jména těch spolupracovníků, o kterých věděl, že už jsou po smrti nebo jsou i zatčeni. Takže tam se podařilo ještě několik lidí zachránit," popsal Karel Polata, Iniciativa A.

Praha 9 na podobné hrdiny nezapomíná a jejich činy si neustále připomíná. S projektem pojmenování ulic rozhodně nekončí. Už teď pan místostarosta Adam Vážanský odtajnil další novou ulici, která by mohla nést další významné jméno.

"Máme první kandidáty rodinu Khodlových, kteří jsou také z Vysočan. Co mi říkali na stavebním úřadě, tak za rok, za dva by mohla být nová ulice. Budeme iniciovat, aby byla opět po těchto lidech," upozornil Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9.

Rodina Piskáčkových prožila ve Vysočanech a ulici Na Břehu kus života. Teď po nich ponese název nová ulice, která bude navždy připomínat jejich odkaz a hrdinství, kterým se výrazně zapsali do československé historie.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu