• Načítám...
>

V Praze 9 zazněla Česká mše vánoční

  • 16. prosince 2021,
  • 12:46,
  • PRAHA 9,
  • Dagmar Kopečková

Římskokatolický kostel Svatyně Krista Krále v městské části Praha 9 rozezněla Česká mše vánoční. Tu zahrál Symfonický orchestr Prahy 8 v čele s dirigentem Václavem Dlaskem. Krásná vánoční nálada zaplnila celý prostor.

Reklama

Prahu 9 rozezněla jedna z nejkrásnějších vánočních melodií. Ve Svatyni Krista Krále v Kolbenově ulici zahrál Symfonický orchestr Prahy 8 známou Českou mši vánoční.

"My pořádáme něco jako tradici, tradiční cyklus. Loni nám pandemie udělala čáru přes rozpočet, ten strach z tohoto zla byl příliš velký, ale letos jsme usoudili, že se vrátíme k této tradici," řekl Jan Jarolím, místostarosta MČ Praha 9.

Mimořádný koncert uspořádala městská část Praha 9 spolu s římskokatolickou farností Svatyně Krista Krále. Na akci se i přes nutnost dodržení vládních opatření dostavilo velké množství návštěvníků. 

"Jsem hrozně rád, že opět v těchto krásných prostorách, díky součinnosti a díky vstřícnosti římskokatolické farnosti v Praze 9 a jmenovitě pana faráře Václava Sochora jsme mohli ten koncert v té spolupráci uspořádat," řekl Jan Jarolím, místostarosta MČ Praha 9.

"Městská část na tyto církevní tradice dbá, bohužel se nám letos, spíše díky té situaci, daří dělat menší, komorního rázu. Víme, že lidi na tyto vánoční tradice dbají a my jim chceme umožnit, aby o to nepřicházeli. Pouze volíme jinou formu," řekl Jiří Janák, radní MČ Praha 9.

Česká mše vánoční je česky psaná církevní skladba Jakuba Jana Ryby. Vypráví příběh o zvěstování Kristova narození a příchodu pastýřů k jesličkám.

"Je zkomponovaná tak, aby posluchači, kteří by se přišli podívat na koncert, tak by si mohli s námi zazpívat nebo to s námi prožít, protože to je hudba s lidovým charakterem, lidovým pojetím a Jakub Jan Ryba to napsal právě tak, abychom si to mohli společně užít," řekl Václav Dlask, dirigent.

"Je to taková předvánoční atmosféra, ve které všichni očekávají Vánoce a je to i v této době, která je trošku pro nás nezvyklá. Všichni známe tu krásnou mši vánoční Jakuba Jana Ryby. Má v sobě něco takového jako hymna, předvánoční a vánoční hymna," řekl Václav Sochor, farář.

Česká mše vánoční vznikla v roce 1796 a je jedním z autorových nejznámějších děl. V podání Symfonického orchestru Prahy 8 se jednalo o mimořádný vánoční zážitek.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu