• Načítám...
>

V Praze 9 se tradičně rozlévala rybí polévka

  • 28. prosince 2021,
  • 14:10,
  • PRAHA 9,
  • Marek Tereba

Devátá městská část už poosmé rozlévala na náměstí OSN rybí polévku. V posledních letech se sem lidé scházejí nejen kvůli polévce, ale hlavně kvůli sousedskému popovídání.

Reklama

Podle tradice byla rybí polévka v minulosti určena pro potřebné a bezdomovce. V posledních letech se tady, jak vidíte, stává spíše sousedským setkáním. Ve Vysočanech se po roční pauze rozlévá již poosmé.

Tradiční rozlévání si nenechaly ujít stovky občanů z celé Prahy 9. Odnést si ale mohli nejen tradiční rybí polévku, ale také kuřecí vývar. Na zahřátí se rozdával také čaj a sladký koláč.

Polévku rozdával zájemcům radní Jiří Janák a i sám starosta Tomáš Portlík.

"Loni jste se nesešli a letos to musí proběhnout v omezeném režimu nebo v jiném režimu. Co jste museli udělat jinak?"

"Lidé se nemohou stravovat tady, to znamená, že dáváme polévku do kelímků, dáváme víčko a každý si to sní ve svém soukromí. Na druhou stranu, jak vidíte tu akci, tak to probíhá spontánně a ten základ je prostě správný. Já jsem rád, když si mohu odpočinout a být mezi lidmi, protože pravda je, že ta práce tady se skládá z toho, že spoustu věcí musíte, jste ve stresu, máte spoustu úkolů a tohle je pro mě radost a odpočinek," řekl Tomáš Portlík.

Dostali jste během reportáže na polévku chuť? Tady je recept.

"Skládá se to z rybího filetu, jsou tam vnitřnosti z kapra, zelenina, jíška, máslo, taková klasická rybí polévka," řekl Jan Kučera, kuchař Restaurace U Šebestiána.

"Myslím si, že je to krásný zvyk před Vánoci, Praha 9 se stará o své občany a podívejte se na tu frontu. Lidé jsou na to zvyklí a řekl bych, že je to tradice," řekl Jaroslav Nový, provozovatel Restaurace U Šebestiána.

Na polévku použili 30 kilo filetů, 30 kilo zeleniny a dalších 20 kilo vnitřností. Rozdalo se přes tisíc porcí a i přes to, že na místě se konzumovat nesmělo, někteří občané si dali polévku na stojáka na náměstí.

anketa

Praha 9 tady připomněla právě to, o čem Vánoce jsou. Pěkné svátky i Vám.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu