• Načítám...
>

V říjnu se svezeme trolejbusem z Palmovky až do Miškovic

  • 11. ledna 2022,
  • 10:21,
  • PRAHA 8,
  • Marek Tereba

Velký krok pro elektrifikaci pražské městské dopravy přinesl začátek stavby trolejbusové trati z Palmovky do Čakovic. Novou trolejbusovou linkou se svezeme už letos. Nová bude ale nejen linka, dopravní podnik plánuje nakoupit také nové trolejbusy.

Reklama

Po padesáti letech se Pražané dočkají plnohodnotné trolejbusové linky. Povede z Palmovky přes Prosek, Letňany až do Čakovic. První troleje jsou již připraveny v Prosecké ulici. 

Ty sem byly instalovány již v roce 2017, kdy dopravní podnik zahájil zkušební provoz. Tehdy bylo již po půl roce jasné, že se provoz trolejbusů vyplatí a o rok později začaly přípravy na dostavbu trolejí až ke stanici metra Prosek. Další část trolejí bude vystavěna mezi stanicemi Letňany a Čakovice. V úsecích, kde troleje nebudou, pojede trolejbus na dobíjecí baterii. 

"Po volbách se vlastně ta současná radnice s tímto projektem ztotožnila a my v něm pokračujeme. A dneska vlastně zahajuje opravdu první reálná výstavba plnohodné trati. Není to už žádný DEMO projekt nebo něco zkušebního. Tohle už je prostě ostrý projekt," konstatoval Jan Šurovský, technický ředitel DP Praha.

Trolejbusová linka 58 plně nahradí současnou, autobusovou linku 140. Cestující se dočkají i nových vozů.

"Poptáváno nebo soutěženo je vozidlo osmnáctimetrové čili kloubový trolejbus, který vlastně nahradí jedna ku jedné ten jízdní řád té linky sto čtyřicet," konkretizoval Jan Šurovský, technický ředitel DP Praha.

Občanům několika městských částí přinese elektrifikace linky hlavně zklidnění hluku z ulic i čistější ovzduší.

"Tak pro nás to znamená především to, že se plně zelektrizuje linka sto čtyřicet, která vede od Palmovky až do Letňan a Čakovic a je to samozřejmě pokrok. Já to považuji za dobrý příklad elektromobility, která má smysl," uvedl Ondřej Gros, starosta MČ Praha 8.

"Tady zrovna stojíme u takového historického reliktu bývalé měnírny, která sloužila pro tehdejší linku, která jezdila přes Letňany do Čakovic. A zahájili jsme stavbu trolejbusového vedení včetně rekonstrukce této měnírny," doplnil Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Cena dostavby trolejbusové trati činí 284 miliónů korun. Není do ní ale započtena cena nových trolejbusů. Cenu i vzhled bychom měli znát během následujících dnů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu