• Načítám...
>

V Praze 9 zdárně pokračuje výstavba nové školy

  • 21. ledna 2022,
  • 15:21,
  • PRAHA 9,
  • Ondřej Švec

Na území hlavního města Prahy se od roku 1989 příliš nových, základních škol nepostavilo. Městská část Praha 9 se ale už brzy bude moci pochlubit zbrusu novou základní a mateřskou školou, která bude plně vyhovovat potřebám žáků a učitelů 21. století. Cesta od projektu k výstavbě byla dlouhá, ale poté, co se v roce 2021 konečně dělníci ujali práce, jde stavba podle plánu a školní budova roste doslova před očima. Pojďte se společně s námi na staveniště podívat.

Reklama

Když v roce 2013 vznikl v Praze 9 projekt, ohledně výstavby nové, základní a mateřské školy v ulici U Elektry, byla to velká věc. Na zahájení stavby se nakonec muselo počkat až do roku 2021. Od té doby jde ale už vše, tak říkajíc, jako na drátkách. 

"Navzdory tomu, co se děje v inflaci, zejména ve stavebnictví, navzdory tomu, že nejsou firmy, řemeslníci, že řada městských částí, obcí prostě pozastavuje zakázky, tak jsem velice spokojen. Protože, tak jak říkáte, jde to přesně podle plánu a nečekal jsem to. Bál jsem se, že tady budeme stát a budeme vymýšlet jak stavbu zlevnit, jak upravit, jak ji znovu přesoutěžit. Takže zatím, musím zaklepat, ano," konstatoval Tomáš Portlík, starosta MČ Praha 9.

Zatímco samotná výstavba už probíhá plynule, cesta k zahájení stavby byla dlouhá a složitá. Hlavně v získání stavebního povolení.

"Nám se podařilo stavební povolení získat až po osmi letech. Bylo to tak, že jsme měli i různá odvolání. Měli jsme různé problémy, hlavně s umístěním té základní školy. Ale dneska se tato věc zúročila, protože my jsme díky tomu pečlivě připraveni, a to včetně všech harmonogramů, včetně všech věcí," upozornil Marek Doležal, místostarosta MČ Praha 9.

Momentálně je hotova základová deska budovy. V budoucím čtyřpodlažním objektu pak dvě patra, v třípodlažní části, kde má být školka, jsou dokončena dvě podlaží, tedy suterén s garážemi a patro nad ním. Samotná stavba, za stovky miliónů korun, vznikla i díky podpoře městské části Praha 9.

"Dneska je to zhruba kolem čtyři sta miliónů korun. Praha 9 má na to připraveny rezervy, a protože v minulosti jsme řadu škol předali hlavnímu městu Praha, tak máme i dohodu s hlavním městem Prahou, že nám velkou část té stavby zaplatí. Čili myslím si, že to je fér, protože nahradíme ta místa, která jsme předali prostřednictvím středních škol, za místa, která dostaneme do nové základní školy," popsal Tomáš Portlík, starosta MČ Praha 9.

V oblasti ulice U Elektry vzniká v posledních letech nová, moderní čtvrť s krásným přilehlým parkem. A za pár let i se školou, která bude dokonale vyhovovat současným potřebám a trendům.

"Snažili jsme se, aby už v samotném projektu bylo jasně dané, že dneska ekologická zátěž toho, bude co nejmenší, aby vlastně dneska tam byly, ať už zateplení, aby budova sama o sobě byla budovou, které se dnes staví," dodal Marek Doležal, místostarosta MČ Praha 9.

Městská část Praha 9 zároveň, za více než 141 miliónů korun, odkoupila několik vysočanských pozemků České pošty, což dává příslib, že by se škola mohla dále rozšiřovat. Ale to předbíháme. Důležité je, že nová Základní a mateřská škola U Elektry by mohla být hotova už během roku 2023.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu