• Načítám...
>

V parku při Sokolovské ulici v Praze 9 bude fontána

  • 21. ledna 2022,
  • 8:06,
  • PRAHA 9,
  • Marek Tereba

Vysočany budou zase o něco hezčí. V parku u polikliniky vznikne nová fontána, která bude nejen moderní, ale zároveň bude poukazovat na historii. Dříve na stejném místě fontána stála. Radnice chce proto tento vodní prvek obnovit a zkrášlit prostředí parku.

Reklama

V loňském roce vyhlásila devátá městská část projektovou, výtvarně- architektonickou soutěž o návrh fontány s dětským brouzdalištěm. Doplněné o plastiku. Ta by měla stát v parku při Sokolovské ulici, naproti vysočanské poliklinice. Přímo na místě, kde fontána stála již dříve. 

"Chtěli jsme vrátit tomu území v parku, proti Poliklinice Vysočany, původní ráz. Před x lety, když jsem byl ještě hodně mladý, možná malý, tak tam byla fontána. Byla tam umělecká díla od pana Jiravy. Pak se to nějakým způsobem zrušilo. Nevíme úplně ty důvody. Chtěli jsme to tam vrátit. Chtěli jsme, aby byla i voda v krajině, aby se tady ochlazovalo. Aby lidé třeba mohli využít ty vodní prvky. A zároveň nás zaujal program hlavního města Prahy: Umění ve veřejném prostoru. Takže jsme se do něho zkusili přihlásit a myslím, že se podařilo zkombinovat právě to oživení prostoru vodou a zároveň i umělecké dílo," uvedl Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9.  

Soutěžní porota, složená ze sedmi členů, získala celkem 29 návrhů, které jsou momentálně k vidění v Galerii 9. Vidět tam můžete ale i vítězný projekt, který v parku vznikne. 

"Nejvíce porotu zaujal návrh sochaře Dominika Adamce a krajináře Marka Kratochvíla. Porota v tomto návrhu nejvíce ocenila to, jakým způsobem reaguje na kontext prostředí. Jakým způsobem doplňuje ekologickou a kulturní hodnotu místa. To, že nijak neruší a doplňuje další, pěší vazby a jakýmsi způsobem správně reaguje a naplňuje soutěžní zadání, včetně jeho kritérií," vysvětlil František Novotný, organizátor soutěže.

"Naší motivací byla i spolupráce sochaře a krajinářského architekta. Myslím dva různé pohledy, které se v tom projektu protnuly. A vytvořili jsme nějaký návrh, který se snaží reflektovat podmínky v území, snaží se vycházet trošku z historie. A nějakým způsobem ukazovat, jakým způsobem bychom mohli jít dál ve vztahu člověka a přírody. Ten návrh je taková netradiční plastika. Není to jeden objekt, ale je to v podstatě kus přírody. Je to takový výsek obrazu krajiny, která tam kdysi byla, protože to území kdysi patřilo řece. Tak my vlastně ukazujeme, jak ta příroda vypadala, že byla plná vody, plná života. A nějakým způsobem to abstrahujeme do nějakého, jednotného celku," popsal Marek Kratochvíl, krajinář, autor vítězného projektu.

Celkové náklady na zhotovení uměleckého díla a fontány jsou, podle soutěžního zadání, 4,5 miliónu korun bez DPH. Dílo by mělo v parčíku být instalováno v příštím roce. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu