• Načítám...
>

V areálu bývalé továrny Praga vznikne městská čtvrť

  • 22. února 2022,
  • 15:06,
  • PRAHA 9,
  • Dagmar Kopečková

Jak by se mohlo proměnit území při Kolbenově ulici v areálu bývalé továrny Praga? Městská část Praha 9 už svou představu má. Na místě by měla vzniknout městská čtvrť s bydlením, pracovními příležitostmi, službami a veřejnou vybaveností, centrálním veřejným prostorem i místy pro volnočasové aktivity.

Reklama

Areál bývalé továrny Praga v městské části Praha 9 čekají nemalé změny. Areál je s plochou 22 hektarů dnes největším územím v Praze 9 a jeho budoucí využití bylo s majiteli pozemků projednáváno už po mnoho let.

"Pro nás je to typický brownfield, všichni znají značku Praga, všichni si myslím, že mají povědomí o tom, jak vypadaly Vysočany v dávné, i v té poměrně nedávné minulosti a pro MČ nebo spíše pro vedení městské části tohle území pořád je tím územím, které vyžaduje mimořádnou pozornost," řekl Jan Jarolím, místostarosta MČ Praha 9.

Praha 9 dala impuls ke zpracování podkladové urbanistické studie týkající se rozvoje tohoto území. Její poslední verze počítá s cílem přeměnit území po bývalé továrně Praga kolem Kolbenovy ulice na plnohodnotnou městskou čtvrť. 

"Doména toho bude bytová výstavba, ale samozřejmě, jelikož je to velikánský areál a tento areál musí mít i svoje další potřeby pro lidi, kteří tam budou bydlet, takže vznikne téměř malá čtvrť městská, musí tam tedy být další věci typu služby, školství, sport a všechno, co lidé dnes potřebují v tom městě," řekl Marek Doležal, místostarosta MČ Praha 9.

Záměrem městské části je ale také udržet industriální architektonický charakter lokality. Konkrétně je řeč o několika mimořádných budovách a objektech, které by měly zůstat zachovány.

"Je třeba využít těch objektů, které tady zůstaly a které mají architektonickou hodnotu a jsou transformovatelné do těch nových funkcí. Byly vytipovány objekty, které si zaslouží opravdu mimořádnou pozornost. V tom areálu Pragovky je to zejména ta bývalá hala číslo 19, vynikající funkcionalistická stavba z období první republiky a pak také tzv. éčko, což je tím E půdorysem, bývalo to v majetku pošt a telekomunikací jako centrální sklady, takže to jsou objekty, které věříme, že se podaří ztransformovat a využít i pro budoucnost," řekl Jan Jarolím. 

Proměna areálu bývalé továrny na moderní městskou čtvrť ještě pár let potrvá. Městská část aktuálně podala návrh na změnu územního plánu, která je pro rozvoj lokality klíčová. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu