• Načítám...
>

Praha 9 uvedla do provozu nový kamerový systém

  • 29. března 2022,
  • 15:40,
  • PRAHA 9,
  • Dagmar Kopečková

Pro větší bezpečnost v Praze 9 zajistila vysočanská radnice inteligentní kamerový systém Praha 9-Numeri. Ten samostatně hlídá zadané přestupky a sám na ně preventivně upozorní nejbližší policejní hlídku. Městská část také uvedla do provozu nové operační středisko na místním oddělení Městské policie Prahy 9 ve Veltruské ulici.

Reklama

S novým moderním způsobem, jak zvýšit bezpečnost v metropoli, přišla městská část Praha 9. Na svém území uvedla do provozu inteligentní kamerový systém Praha 9-Numeri, který samostatně hlídá zadané přestupky a sám na ně preventivně upozorní nejbližší policejní hlídku.

"My jsme dnes v Praze v situaci, že máme kamery téměř všude, ale fungují jen jako záznamy. Ten systém, který je přímo za mnou, je unikátní v tom, že vůbec nehledí na to, co lidské oko sleduje nebo nesleduje, ale je naprogramovaný na specifické události. To znamená, když někdo vjíždí do zákazu vjezdu, kde se pohybují děti a víme, že je to nebezpečné, tak naprogramujeme na opačný průjezd tu kameru a ta automaticky hlásí poplach, čili není potřeba, aby někdo sledoval 14, 15 nebo 20 kamer a ničeho si nevšiml. Ta kamera to zahlásí hned. Jiný případ. Máme problémy s černými skládkami a víme, že když tam někdo je, tak se zastaví a vyhodí pytel. To znamená, že kamera zase hlásí alarm a rovnou tam městská policie, která je nejblíže, může vyjet," řekl Tomáš Portlík, starosta MČ Praha 9.

Kamery jsou bezdrátové, je tedy možné je bez problémů umístit tam, kde dochází k většímu výskytu trestné činnosti. Městská část aktuálně disponuje celkem 12 kamerami tohoto typu. 

"V tuto chvíli jsme to testovali u O2 areny, testovali jsme to v parku Přátelství, ale protože jsou bezdrátově umístěny, to znamená na principu wifi, tak počítáme, že těch 12 kamer nám i zůstane a chceme je skutečně dávat jenom tam, kde máme nějaký problém komunálního typu, který chceme odstranit. Chtěl bych zůstat u těch 12 a pak snižovat počet těch ostatních kamer a skutečně to využívat jen tam, kde to potřebujeme," řekl Tomáš Portlík. 

"Praha je dlouhodobě vyhodnocovaná jako jedno z nejbezpečnějších měst nejen v Evropě, ale i na světě. Samozřejmě nemůžeme usnout na vavřínech a musíme pro to dělat další věci. Protože víme, že máme nedostatek strážníků a jen tak se nám asi neobjeví, tak potřebujeme prostě dělat takovéto věci, které nám přispívají k tomu, abychom tu bezpečnost neustále zvyšovali," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Systém ale umožňuje i rychlé vyhledávání v obraze a filtrování záznamů podle daných parametrů. Instalaci inteligentního monitorovacího systému předcházelo vybudování zcela nového operačního střediska, a to přímo na místním oddělení Městské policie Prahy 9 ve Veltruské ulici. 

"My jsme moc rádi, že se podařilo přestěhovat, protože v tom přízemí této budovy, kde jsme byli prakticky 20 let, tak už jsme se tam nemohli vejít, prostě už ta dimenze neumožňovala se dále rozvíjet, takže ten přechod do prvního patra do tohoto prostoru je pro nás klíčový a proto to operační středisko může takto vypadat," řekl Vlastimil Olič, ředitel Obvodního ředitelství Praha 9 MP hl. m. Prahy.

Nové operační středisko spolufinancovalo s devátou městskou částí i hlavní město Praha. Náklady na výstavbu operačního střediska dosáhly částky 2,5 milionu korun včetně DPH. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu