• Načítám...
>

Praha 9 uspořádala 20. ročník sportovního dne

  • 15. června 2022,
  • 21:31,
  • PRAHA 9,
  • Marek Tereba

Ve Vysočanech se po dvouleté odmlce opět sportovalo! V různých sportovních disciplínách soutěžili žáci ze všech devítkových základních škol. Tato akce byla jen začátek, radnice Prahy 9 chystá sportovní dny i na celé letní prázdniny.

Reklama

Již po dvacáté se všichni mladí sportovci z deváté městské části sjeli na sportovní den do areálu atletického klubu Sparty Praha do Vysočan. A opět se zde utkali v nejrůznějších disciplínách. 

"Sportovní hry městské části Praha 9. Dnešní den je to pro druhý stupeň základních škol a máme tady jedno víceleté gymnázium. Kvůli covidu jsme měli pauzu, tak jsem rád, že se děti vrací ke sportu a věřím, že u něj zůstanou. Cílem je, aby si děti zasoutěžily, aby reprezentovaly svou školu. Jsou tu jednotlivé disciplíny - atletika, fotbal, florbal, volejbal a pak se to vše sečte a vyjde nám, která škola má nejlepší sportovce," řekl Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9.

"A nějaké vaše tušení, která z těch vašich škol je nejlepší?"

"Samozřejmě věřím, že Balabenka, kam jsem chodil já," řekl Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9.

Nesoutěžila ale jen Základní škola na Balabence, ale všechny devítkové základní školy a také víceleté gymnázium Litoměřická. Jejich žáci kromě míčových her soutěžili také třeba ve vrhu koulí nebo běhu na 60 a 800 metrů. 

"Vybrali jsme takové všeobecné sporty, kterých se může zúčastnit co nejvíce žáků a studentů. V rámci posledních dvou tří let my registrujeme úpadek fyzické kondice jednotlivých dětí," řekl Jan Mikulka, ředitel asociace klubů Sparty Praha.

"Čemu to připisujete? Je to třeba i covidem?"

"Já si myslím, že je to určitě covidem, protože v rámci těch posledních dvou tří let toho sportu bylo pro děti daleko méně, což my dlouhodobě kritizujeme," řekl Jan Mikulka, ředitel asociace klubů Sparty Praha.

A právě proto se chystají sportovní dny i na prázdniny. 

"Plánujeme s Prahou 9 nějaké sportovní dny na léto. Jenom bych na to navázal, že v rámci toho, že si dlouhodobě myslíme, že ta fyzická připravenost dětí a možná i dospělých je daleko horší, než před covidem, tak jsme se s městskou částí Prahy 9 domluvili na tom, že v rámci července a srpna budeme pořádat tzv. sportovní dny. Vybrali jsme 14 sportovních dnů asi ze 7 sportovních disciplín, ať už je to od atletiky, fotbalu, florbalu, úpolových sportů, kde budeme, ať už formou turnajů a nebo praktických ukázek, se snažit víceméně širší veřejnosti a převážně dětem ukázat to sportování a budeme se je snažit na to nalákat, aby od září těch dětí, minimálně tady na Praze 9, sportovalo daleko více," řekl Jan Mikulka, ředitel asociace klubů Sparty Praha.

"Myslím si, že tahle akce pomůže dětem si uvědomit, že ten sport je úžasný a celkově ten sport vnímám tak, že nás připravuje do reálného života. Myslím si, že je pro ně hodně důležité, když vidí, že jim to jde a nebo když vidí, že je ti trenéři povzbudí, že jsou v tom dobří. To si myslím, že je pro ně nejdůležitější. Mít tam tu podporu," řekla Klára Palová, trenérka a tajemnice atletiky AC Sparta Praha.

Sportovního dne se zúčastnilo 450 žáků. Ti hráli o diplomy a medaile a hlavně o nejlepší sportovní školu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu