• Načítám...
>

Robotický den přitáhl na Prosek učitele z celé republiky

  • 21. června 2022,
  • 10:15,
  • PRAHA 9,
  • Marek Tereba

Seznámit pedagogy z celé České republiky s trendy v robotice. To bylo cílem Robotického dne ve Střední průmyslové škole na Proseku.

Reklama

Učitelé ze středních a vysokých škol z celé republiky se sjeli do Střední průmyslové školy na Proseku na Robotický den. 

"Cílem té návštěvy je seznámit učitele s robotickými trendy a nejen s robotikou, abychom je posunuli do 21. století a ukázali jim, jak se dá učit robotika, jak se dá učit robotika ve smyslu virtuální reality, rozšířené reality, abychom jim zároveň ukázali učebny školy tady a mohli je nechat inspirovat se tím, co by ve svých školách mohli také udělat. Škola má pět studijních oborů, s tím že dva obory jsou zaměřeny na informační technologie, jeden obor na strojírenství a dva obory na elektrotechniku. S robotikou se zejména potkají studenti oboru strojírenství, tam je to také nedílná součást automatizace výroby v dnešní době a potom veliká část robotiky se učí v mechatronice, což je jedna z těch elektrotechnických zaměření, kde se s tou robotikou setkávají po dva ročníky," řekl Lukáš Procházka, zástupce ředitele pro odborné vzdělávání SPŠ Na Proseku.

Na místě byli také zástupci výrobce, kteří učitele seznamovali s nejrůznějšími funkcemi robotů.

"Takový standardní postup nebo standardní kompozice té výuky je taková, že každý student má svou vlastní stanici, svůj vlastní počítač, na kterém programuje virtuální dvojče standardního průmyslového robota a poté, kdy má pocit, že jeho úloha je splněna, že udělal svůj úkol, tak přenese tento program do reálného robota, kde je schopen si vyzkoušet funkcionalitu, zda odvedl svou práci správně, jestli program pracuje podle jeho představ. V této učebně můžete vidět kolaborativní roboty ABB GoFa. Tento robot má nosnost 5 kilogramů a jednou z jeho vlastností je to, že nedokáže ublížit člověku, takže student může bok po boku s tímto robotem spolupracovat, může ho programovat, ať už ručně nebo prostřednictvím softwaru a pedagog se nemusí obávat, že dojde například ke zranění," řekl Pavel Grečner, pracovník vztahů se školami, ABB.

Škola se také pravidelně zúčastňuje soutěží amatérských robotů v České republice. Letošní vítěz kategorie "Freestyle" je studentem právě průmyslovky na Proseku.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu