• Načítám...
>

U metra Kolbenova vznikne nové komunitní centrum

  • 22. června 2022,
  • 20:16,
  • PRAHA 9,
  • Dagmar Kopečková

Praha 9 a společnost Skanska Reality se po dvou letech jednání dohodly na finálních podmínkách vybudování nového komunitního centra a venkovního hřiště. Centrum bude obyvatelům Devítky sloužit od podzimu. Na co všechno se mohou občané těšit se dozvíte v reportáži.

Reklama

V městské části Praha 9 vznikne nové komunitní centrum. Městská část na projektu spolupracuje se společností Skanska Reality. Komunitní centrum bude umístěno na brownfieldu mezi ulicemi Kolbenovou a Poděbradskou.

"Ve spolupráci se Skanskou jsme připravili projekt komunitního centra, ale není to jen komunitní centrum, jsou to i volnočasové aktivity. Chyběla nám tady pumptracková dráha, chyběl nám parkour, čili je to celkové centrum, kde bude možné dělat těch aktivit mnoho, ať už se bude jednat o sportovní aktivity, nebo se bude jednat o vzdělávací aktivity a nebo naopak půjde o relax. To si myslím, že je to, co je potřeba v těch nových rozvojových čtvrtích, kde vzniká řada bytů. Ale je potřeba mít i nějaké služby, nějaký servis," řekl Tomáš Portlík, starosta MČ Praha 9.

"Bude sloužit celé veřejnosti, zejména obyvatelům Prahy 9. Vznik toho komunitního centra by ve spolupráci s městskou částí Praha 9, která velmi dobře zná a dokáže definovat potřeby městské části a jejích obyvatel, proto i pro nás bylo velmi snadné potom s nimi dojít k nějakému konsenzu, jak to komunitní centrum a ten komunitní prostor zde má vypadat," řekl Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality.

Skanska reality v rámci spolupráce vystaví komunitní centrum a vybuduje přilehlé venkovní sportoviště. Náplň činnosti centra bude ale v režii městské části.

"V rámci toho komunitního prostoru budou jednak veřejná prostranství, jako je například pumptracková dráha, veřejná komunitní zahrádka, nějaké sociální zařízení, bude tady parkourové hřiště, ale zároveň tím hlavním bodem bude tzv. komunitní centrum, což bude objekt, v rámci kterého budou moci probíhat zejména edukativní akce. Já znovu podporuji nebo podtrhuji, že to bude pro širokou veřejnost," řekl Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality.

Na provoz centra bude vypsáno transparentní výběrové řízení. Projekt představuje úspěšný příklad přeměny chátrajících brownfieldů. Komunitní centrum bude stavba modulární a udržitelná. A samotné hřiště na parkour bude z recyklovaného betonu. Celou tuto stavbu bude tedy možné i přesunout. Na místě bude totiž pouze dočasně. 

"Dočasně proto, že ten pozemek Skanska nabídla vzhledem k tomu, že pro něj teď nemá využití, takže v té dočasnosti je řešení i to, že to je stavba, která je přenosná, která se dá přemístit a my v tuto chvíli vytipováváme tři pozemky, kam ji umístíme, jakmile by tato dočasnost skončila. Tak už máme připravený pomaličku jeden prostor - dva prostory, abychom si mohli v tomto směru vybrat, kam to umístíme. Čili to máme připravené," řekl Tomáš Portlík, starosta MČ Praha 9.

Centrum by dle předpokladů mělo být dokončeno letos na podzim. Na místě bude potom k dispozici po dobu několika let. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu