• Načítám...
>

Senioři v Praze 9 mají nový technologický showroom

  • 24. června 2022,
  • 18:45,
  • PRAHA 9,
  • Ondřej Švec

V Domově s pečovatelskou službou v Novovysočanské ulici v Praze 9 vznikl nový technologický showroom. Jeho cílem je nabídnout místo pro výuku, spolupráci a předvést technologické inovace v praxi. Místo vzniklo díky projektu I-care-smart, ve kterém se spojily technologické firmy se sociálními službami. V showroomu se mohou senioři seznámit například s virtuální realitou a společnost jim bude dělat také chytrý Robot Robin, který si s nimi může popovídat nebo jim pomoci s mobilitou.

Reklama

Vedení Domova s pečovatelskou službou v Novovysočanské ulici v Praze 9 připravilo pro své klienty něco mimořádného. V technologickém showroomu v půdních prostorách domova se mohou seznámit s nejmodernějšími technologiemi, které je mohou rozesmát nebo jim pomoct.

"Díky projektu I-care-smart jsme se dostali k technologiím, které pomáhají jak seniorům, tak i pečujícím v tom, aby bylo ulehčeno těm, kdo pečují, případně aby přímo ti klienti měli nějakou podporu v nějakých kontaktech a podobně. My jsme se díky tomu projektu spojili s několika technologickými firmami," řekla Michaela Žáčková - ředitelka Sociálních služeb Praha 9.

Přímo v showroomu se mohou klienti domova seznámit například s virtuální realitou, která slouží k přenesení zdravotně postiženého do pro něj nedostupného prostředí a mnoha dalšími vychytávkami ze světa umělé inteligence.

"Robot, který si povídá se seniory a případně je doprovází, protože jim dokáže být oporou. Nebo chytrá domácnost, která je napojena jak na lékaře nebo na lidi se stejným handicapem a já to považuji za něco neskutečného a nedokážu to ani slovy vyjádřit," řekl Jiří Janák - radní MČ Praha 9.

S Robotem Robinem se velmi skamarádila i paní Jelínková, která si s ním ráda povídá a kdyby jí bylo náhodou smutno, zahraje jí její oblíbenou písničku. 

"Umí už různé věci. Dají se tam hrát hry, umí rozsvítit, umí přinést čaj. Bude pomáhat lidem, kteří budou ležet, kteří si nemohou dojít nebo tak. Pouští písničky, umí zavolat domů, když třeba někdo upadne, tak může zavolat domů o pomoc. Já myslím, že je dobrý a hezký," řekla Věra Jelínková - klientka Domova s pečovatelskou službou.

V technologickém showroomu je možné nahlédnout i do technologií pro sexuální stimulaci pro handicapované cílové skupiny.

"Jsou to erotické panny, nicméně si musíme uvědomit, že i senioři, ale hlavně zdravotně postižení a další cílové skupiny mají sexuální potřeby. To není žádné tabu, ono se o tom moc nemluví, ale je to jasná veliká potřeba a my chceme být jedni z těch, kdo se budou zaměřovat i tímto směrem," řekla Michaela Žáčková - ředitelka Sociálních služeb Praha 9.

Showroom je aktuálně otevřen po dohodě, od září je ale v plánu pravidelná otevírací doba. Zajímavostí je, že technologie obsluhují a předvádí přímo senioři, kteří je zároveň využívají. Pokud tedy budete chtít, můžete showroom navštívit a třeba se seznámit s Robotem Robinem, je s ním totiž vážně legrace. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu