• Načítám...
>

Výstava v Galerii 9 připomíná povýšení Vysočan na město

  • 17. srpna 2022,
  • 13:10,
  • PRAHA 9,
  • Marek Tereba

Vysočany jsou součástí Prahy již 120 let. Praha 9 toto významné výročí oslavila výstavou historických fotografií pana Miroslava Kurandy. Ten se popularizaci deváté městské části věnoval desítky let.

Reklama

Vysočany v záblescích paměti. Tak se jmenuje výstava, která nyní zdobí vysočanskou Galerii 9. K vidění jsou zde fotografie Miroslava Kurandy, archiváře městské části Praha 9, který se dějinám a popularizaci regionu oddaně věnoval více než 70 let. Výstava je navíc spojena s oslavou 120. výročí připojení Vysočan k Praze. 

"Máme několik výjimečných příležitostí. 100 let připojení Vysočan, Proseka, Střížkova a Hloubětína k Praze a 120 let povýšení Vysočan na město. Připomínáme si bohužel zesnulého pana Miroslava Kurandu, který celý svůj život zasvětil těmto částem Prahy. Sbíral náměty, shromažďoval pamětníky a jejich vzpomínky a je tady pár obrázků, které ho připomenou. Bohužel už se toho nedožil," řekl Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9.

Připojení Vysočan k hlavnímu městu přineslo tehdy nejen pozitivní změny, často ale také zmatky.

"Co vím, když jsem se s panem Kurandou bavil a nebo jsem se o to zajímal. Byla to obrovská změna, zrušila se potravinová čára, takže nebyly daně a mohly se věci dovážet do Prahy. Ale vlastně až do německé okupace byl problém, že byly dvoje ulice. Byla Palackého ulice ve Vysočanech, Palackého ulice v centru a možná ještě někde v Modřanech, že ta ústřední pražská moc ty ulice nesrovnala. Takových věcí bylo určitě více," řekl Adam Vážanský. 

A právě historii Vysočan je věnována i část výstavy.

"My se teď nacházíme v části, která je primárně věnovaná 120. výročí povýšení Vysočan na město, takže je tady ten císařský dekret, který je nejdůležitějším dokumentem toho aktu a pak jsou tady fotografie, které ne úplně přesně a ne úplně dokonale dokumentují vývoj Vysočan od časů, kdy se začaly vyvíjet jako vesnička a posléze vrůstaly a vzrůstaly. Také samozřejmě působením Emila Kolbena a jeho působení v oblasti průmyslu. V té druhé části, ta je věnována primárně zase panu Kurandovi a jeho činnosti a jsou tam zvětšeniny jeho fotografií. On fotografoval většinou na zrcadlovku čtvercový formát. Jako výtvarnice ho musím strašně pochválit za to, že ty fotografie většinou mají úžasnou atmosféru a úžasnou kompozici," řekla Eva Kořánová, ředitelka Galerie 9.

Výstavu můžete v Galerii 9 navštívit až do prvního září, vždy od pondělí do čtvrtka mezi 10. a 18. hodinou. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu