• Načítám...
>

Vysočany se přenesly do Zlatých časů pod buřinku

  • 4. září 2022,
  • 17:03,
  • PRAHA 9,
  • Věra Dušková

Obyvatelé Vysočan mohli zavzpomínat na zlaté časy pod buřinkou. Tedy dobu před sto lety, kdy byl život docela jiný.

Reklama

Městská část Praha 9 ráda cestuje časem. Tentokrát se přenesla do Zlatých časů pod buřinkou.

"Dnes si připomínáme dvě významné události v dějinách Vysočan. Ta první je, že přesně před 100 lety se připojily Vysočany k Praze, k hlavnímu městu, stejně jako dalších 36 obcí a osad. Další výročí je 120 let, také kulaté, kdy František Josef I. povýšil Vysočany na město. Připomínáme si tu dobu, tu hudbu, připomínáme si ty události, ale i to jídlo, připomínáme si tady i ty soutěže, které v té době byly, čili snažíme se spojit to s tou dobou," řekl Tomáš Portlík - starosta MČ Praha 9.

"Tahle doba je něco neskutečného, tu bychom si aspoň chvilku měli zkusit zažít všichni. Je to doba, kdy se lidé k sobě chovali úplně jinak, než se chovají dnes, kdy ctili úplně jiné principy, úplně jiné morální hodnoty," řekl Jiří Janák - radní MČ Praha 9.

V Parku Podviní si naši současníci mohli i vyzkoušet, jak se v té době skutečně žilo.

"Máme tam vlastně i to, že si můžete vyzkoušet mlátit slámu, udělat si mouku, můžete si udělat mošt, máme tady další ukázky toho, co se v té době dělo, čili jsme se snažili nakombinovat ten program tak, abychom se přenesli o těch 100 - 120 let zpět," řekl Tomáš Portlík. 

Při obdobných akcích ale nejde jen o zábavu. Městská část Praha 9 se jimi snaží i motivovat své občany, aby tak snadno nezapomínali, z jakých kořenů vlastně vzešli.

"V to já pevně věřím, doufám a jsem rád, že městská část se vrací do všech dob a ve všech dobách se snaží vypíchnout to, co v té době bylo hezké, krásné a na co by měly všechny generace navazovat," řekl Jiří Janák.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu