• Načítám...
>

V Praze 9 vznikla nová ulice Pechmanových

  • 20. září 2022,
  • 13:29,
  • PRAHA 9,
  • Ondřej Švec

Městská část Praha 9 má novou ulici. U příležitosti výstavby nové Čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech zde vznikla ulice Pechmanových. Pojmenování nese po významné odbojářské rodině z dob druhé světové války, která se výraznou měrou zasadila o podporu výsadku parašutistů z operace Anthropoid. Za svou hrdinskou činnost takřka celá rodina zaplatila životem, přežila pouze dcera Milena. Názvy získají i další nové ulice v projektu Čtvrti Emila Kolbena a rovněž se budou týkat hrdinů odboje druhé světové války. Ulice Pechmanových je první z nich.

Reklama

Ve Vysočanech v městské části Praha 9 roste bytová výstavba doslova jako houby po dešti. Dávno pryč jsou časy ryze dělnické čtvrti. Současné Vysočany nabízí moderní bydlení, kde nechybí parky a občanská vybavenost. Jedním z nově vznikajících developerských projektů je i Čtvrť Emila Kolbena, která si také žádá nové názvy ulic. Ta první dostala jméno po významné odbojářské rodině Pechmanových. 

"Je to další nově vzniklá ulice, už bylo potřeba pojmenovat kvůli novému domu. My se snažíme v této lokalitě, protože spousta těch odbojářů tady třeba bydlela, pracovala - konkrétně Pechmanovi ne, ti byli z Michle, pojmenovávat to po těch lidech, kteří pomáhali parašutistům zlikvidovat Reinharda Heydricha," řekl Adam Vážanský - místostarosta MČ Praha 9.

Rodina Pechmanových se nejenom velmi angažovala v sokolském hnutí, například vybudováním nové sokolovny v Michli, ale zároveň poskytla výraznou podporu výsadkářům v Operaci Anthropoid, což si vyžádalo krutou daň v podobě nacistické odplaty. 

"Byla to podpora materiální nebo ubytovací, sháněli jim třeba oblečení nebo legitimace, pracovní knížky a tak dále. Ta odplata byla dost krutá. Miroslav Pechman se při zatýkání 5. října otrávil a Němci si vybírali tu daň na těch rodinných příslušnících, takže byla zatčena celá jeho rodina," řekl Vlastislav Janík - historik.

Manželka Marie a syn Jaroslav byli zavražděni v koncentračním táboře Mauthausen v lednu roku 1943. Přežila pouze dcera Milena. S tou se později seznámil a oženil pan Miloslav Hrubý, který na ni a na rodinu Pechmanových přišel u příležitosti pojmenování ulice zavzpomínat. 

"Byli to strašně hodní lidé. On byl starostou Sokola a já jsem tam chodil prakticky pořád. Tam jsem se seznámil s jejich dcerou Milenou a byli jsme spolu manželé 57 let," řekl Miloslav Hrubý - manžel Mileny Pechmanové.

Na akci, na jejímž konci bylo slavnostní odhalení nové ulice, se podílela městská část Praha 9, Československá obec legionářská, Rota Nazdar a Iniciativa A.

"Byli jsme rádi, když jsme před 4 lety pojmenovali první dvě ulice a toto je šestá. Snažíme se, aby ti nově přistěhovalí obyvatelé ulice věděli od začátku, po kom je ta ulice pojmenovaná," řekl Karel Polata - Iniciativa A.

Nově vznikající Čtvrť Emila Kolbena získá spolu s ulicí Pechmanových ještě další čtyři názvy ulic. A to po rodinách Hejlových, Oktábcových, Fafkových a Terezii Kaliberové. Všichni se výraznou měrou zapojili do boje s třetí říší a všichni za to zaplatili životem. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu