• Načítám...
>

Praha 9 rozsvítila osm vánočních stromů

  • 29. listopadu 2022,
  • 9:14,
  • PRAHA 9,
  • Lucie Sinková

Praha 9 postupně rozsvítila osm vánočních stromů. Jeden z nich se nachází u vysočanské radnice, kde se sešli zástupci této městské části, domovský ženský pěvecký sbor Cantoria Praha a děti z MŠ U Vysočanského pivovaru.

Reklama

 Praha 9 září. Pyšní se celkem osmi stromy, které se postupně rozzářily de facto po celé městské části.

,,Jsou různé programy, protože Praha 9 nemá žádné velké centrum, jako třeba Praha 2, která má náměstí Míru, tak těch stromů bylo víc. Například pod radnicí, to je takový nejtradičnější strom a pak jak se nám Praha 9 rozrůstá, tak obyvatelé stromy chtějí, takže park Zahrádky, park Přátelství na Proseku, Domov seniorů na Nových Vysočanech, Hrdlořezy, kluziště na Podvinném mlýně a ještě je ozdobená túje u Knoflíku a poslední park Václavka, kde to dělá Spolek za veselejší Střížkov," řekl Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9. 

Do zdobení vánočních stromů se aktivně zapojili nejmladší obyvatelé devítky. Například strom v parku Přátelství pomohly zkrášlit děti, které vánoční ozdoby vyrobily pod vedením pracovnic prosecké pobočky Městské knihovny Praha, strom pro seniory v Novovysočanské zdobily děti z Mateřské školy U Nové školy. A i program na jednotlivých místech měli pod palcem malí i velcí obyvatelé Prahy 9, většinou umělecky nadaní.

,,Snažíme se to dělat, nechci říkat úsporně, ale aby to bylo naše "devítkové", takže kromě pěveckého sboru našich učitelek Cantoria, jsou tu děti z Mateřské školy U Vysočanského pivovaru a absolventi různých kurzů Divadla Gong," nechal se slyšet Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9.

A právě u vysočanské radnice zazpíval domovský sbor městské části Praha 9 Cantoria Praha, který byl založen roku 1985 Jaroslavou Halamovou. Od června 2018 sbor vede její dcera Nora Michálková a v současnosti má hudební těleso 40 členek.

,,Zpívali jsme známou skladbu Felixe Mendelssohna Bartholdyho "Po celém ať světě zní" a potom koledu "Z Betléma se ozývá", kterou můžete znát z podání Spirituál kvintetu a nebo známý tradicionál "Už z hor zní zvon"," prozradila Nora Michálková, předsedkyně spolku Cantoria Praha.

,,Vánoce pro mě znamenají hezký, příjemný čas, který trávím setkáváním s přáteli. Myslím, že věřící to pojímají ještě více duchovněji a jinak."

,,Pro mě jsou to hlavně svátky klidu a pokoje."

,,Je to hlavně spjaté s takovou pohodou, se setkáváním rodiny, především s dětmi. Já jsem taky už babička a čeká mě třetí vnoučátko, takže i to je krásné. Koledy, pohoda, rodina, to je štěstí."

,,Do nového roku bych našim obyvatelům popřál, aby zvládli všechny krize, všechny negace, které se na nás šíří. Aby se to snažili zvládat a řekli si, jak to bylo před sto lety, že to bylo mnohem horší a snášeli jsme to v dobrém a měli jsme se rádi," vzkázal Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9.

Praha 9 už teď plánuje akce na celý rok 2023, zájemci o kulturu a sport určitě mohou sledovat stránky této městské části www.praha9.cz

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu