• Načítám...
>

V Praze 9 otevřela nezisková organizace Neposeda

  • 20. ledna 2023,
  • 16:03,
  • PRAHA 9,
  • Kristýna Svobodová

V Praze 9 otevřela své dveře nezisková organizace Neposeda. Vyhledat pomoc tady může v podstatě každý, kdo se ocitl v nouzi.

Reklama

Nejen v Praze v posledních letech vzrůstá počet lidí s duševním onemocněním. Dostupné terapeutické služby přitom zásadně chybí. V Sokolovské ulici v Praze 9 teď otevřela dveře nezisková organizace Neposeda. Vyhledat pomoc tady může v podstatě každý, kdo se ocitl v nouzi.

"Poskytujeme sociální služby pro všechny obyvatele, kteří se ocitli v nouzi, takže od dětí od 9 let až po seniory, dokážeme pomoci s psychickými problémy, závislostmi, problémy s bydlením, dluhy, domácím násilím a prakticky s jakýmikoliv sociálními problémy," řekla Jana Hamplová - ředitelka organizace Neposeda.

Jenže v běžné praxi lidé, kteří se v podobných situacích ocitnou, mívají často nižší příjmy. Problémem se tak stává třeba finanční dostupnost psychoterapeutů. Organizace Neposeda ale svým klientům pomáhá zdarma a na její služby má nárok každý.

"My jsme ze zákona zdarma, protože jsme sociální služba a kdokoliv k nám kdykoliv může přijít a samozřejmě mu pomůžeme," řekla Jana Hamplová - ředitelka organizace Neposeda.

Častými návštěvníky centra jsou v poslední době děti. Jednou z nich je i třináctiletá Sára.

"Mám deprese, trpím sebepoškozováním a mám poruchy příjmu potravy," řekla Sára Supová - pacientka centra Neposeda.

"Od té doby, co byl covid, tak vidíme prudký nárůst psychických problémů a závislostí u dětí a s těmi právě chodí do našeho centra Reset," řekla Jana Hamplová - ředitelka organizace Neposeda.

Tam pak v rámci individuálních nebo skupinových sezení s dětmi pracují kvalifikovaní psychoterapeuti. Při sezeních jde hlavně o komunikaci a sdílení.

"Děti rozhodně do ničeho nenutíme, mají právo říci, že se aktivity nebudou účastnit a je strašně důležité také podnítit tvořivost té skupiny, aby si sama říkala, co potřebuje a jakým směrem by se to mělo ubírat," řekl Tomáš Majtán - terapeut.

"Já sem docházím po léčení po hospitalizaci a pomáhá mi terapie v tom, že mám pocit, že na to pak nejsem sama, mohu se někomu otevřít a předat tu svou zkušenost na někoho jiného," řekla Sára Supová - pacientka centra Neposeda.

Prostory bývalého skladiště pro organizaci Neposeda uvolnila Praha 9 kvůli zvýšené poptávce občanů po těchto službách.

"Je nám jasné, že obecně v celé Praze je nedostatek terapeutických služeb pro děti a že tuto situaci je potřeba řešit. My jsme, když se na nás Neposeda obrátil, jim poskytli prostory městské části a jsme rádi, že už se to tady zabydluje a že se dveře Neposedy otevřely," řekla Kamila Matějková (Praha 9 sobě) - místostarostka MČ Praha 9.

"Tím, že objevujeme nové a nové poruchy od ADHD po Aspergera, tak takové aktivity jako Neposeda jsou důležité a vzpomínám si na sebe a na svou vlastní zkušenost, když před 35 lety maminka hrozně hledala různá zařízení jako je Neposeda, tak bych třeba nebyl takový neposeda. My tomu jedině holdujeme a jsme rádi, že je na devítce máme," řekl Tomáš Portlík (ODS) - starosta MČ Prahy 9.

Nová pobočka neziskové organizace Neposeda sídlí v pražské Libni v ulici Sokolovská 193. Místní odborníci pak radí především u dětí jakákoli podezření na duševní nerovnováhu nepodceňovat. I tady prý platí, že obyčejná prevence může zachraňovat životy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu