• Načítám...
>

V Praze 9 vznikne nová fontána a brouzdaliště v jednom

  • 26. ledna 2023,
  • 16:20,
  • PRAHA 9,
  • Kristýna Svobodová

Praha 9 bude mít novou fontánu a brouzdaliště v jednom. Praha za něj zaplatí celkem 5 milionů korun a hotové by podle vedení radnice mohlo být už na konci letních prázdnin.

Reklama

Fontána a brouzdaliště v uměleckém provedení vyroste v Praze 9 v parku u Podvinného mlýna. Stát bude na místě, kde před lety své místo měl i její předchůdce.

"Vznikne to v místě původní fontány, která tady byla v době mého dětství, je tam dnes ještě vidět zbytek a přihlásili jsme se do soutěže Umění ve veřejném prostoru, kde byla spousta návrhů, odborná komise vyhodnotila a vznikne tam něco, fontána, brouzdaliště, umělecké dílo, všechno dohromady," řekl Tomáš Portlík (ODS) - starosta MČ Prahy 9.

"V tom parku Podvinní, kde kdysi byla fontána, byli tam i plameňáci - tři takové sochy, to všechno se bohužel v historii zkazilo, ztratilo, rozbilo a ten nový projekt vrací hodně přírodní řešení, vrací tam vodní prvky, ale nevrací tam takovou klasickou fontánu, jak byste si jí mohli představit z památkové zóny," řekl Jan Kasl - předseda komise rady hl. m. Prahy pro umění ve veřejném prostoru.

Vítězný návrh odborná komise vybírala z celkem 29 projektů. Ty předložili především umělci a krajní architekti.

"Bylo tam řekněme pět, šest kvalitních projektů, které by si zasloužily uspět, ten vítězný návrh vycházel z toho prostředí, vycházel z parku a je i v duchu soudobých trendů, udržitelnosti práce s dešťovou vodou, práce s měkkými prvky, jako je zeleň, jako jsou přírodní materiály a porota ho v podstatě velikou většinou vybrala jako ten správný," řekl Jan Kasl - předseda komise rady hl. m. Prahy pro umění ve veřejném prostoru.

"Trvalo to skoro celý den, bylo to několik kol, kdy se postupně vyřazovalo a samozřejmě ten program chceme využít, bude-li zachován na hlavním městě Praze po novém vedení, i nadále, máme už odsouhlaseno, že do parku Zahrádky bychom chtěli nějaké dílo připomínající, protože je tam ulice Ivana Hlinky, případně Modrého, něco, co se týče hokeje, aby to bylo trošku i herním prvkem a nebylo to jen figurální pojetí," řekl Tomáš Portlík (ODS) - starosta MČ Prahy 9.

Se stavbou umělecké fontány a brouzdaliště v jednom chce radnice začít během letních prázdnin. Kompletní realizace by pak radnici měla přijít na zhruba 5 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu