• Načítám...
>

Radnice Prahy 9 si posvítí na přechody v Lovosické ulici

  • 25. ledna 2023,
  • 11:58,
  • PRAHA 9,
  • Kristýna Svobodová

Přechody v Lovosické ulici v Praze 9 budou viditelnější. Radnice je nechá nasvítit a natřít speciální barvou. Přibudou také upozornění v podobě dopravního značení.

Reklama

Přechody pro chodce v Lovosické ulici v Praze na Střížkově se dočkají úprav. Čtyři zebry ve směru od metra podél polikliniky až po ulici Novoborská by měly být viditelnější. Radnice si tam chce doslova posvítit také na chodce.

"Došlo tam k několika kolizím, zaplaťpánbůh ty kolize nebyly některé dramatické, ale vzhledem k tomu, že v zimním období je brzy tma, stává se, že na Proseku na Střížkově jsou dost mlhy, takže jsme se rozhodli a tlačili jsme na hlavní město Prahu nebo na THMP - Technologie hlavního města Prahy, aby došlo k tomu osvícení těch přechodů," řekl Tomáš Holeček (ODS) - radní MČ Praha 9.

"Přechod, který je tady za mnou, je jeden z nejnebezpečnějších na Praze 9 a já vždy dodávám, že je naštěstí v blízkosti polikliniky, kde je spousta lékařů, takže mohou podávat první pomoc, ale od toho tady nejsme. Je trošku ostuda a hanba Prahy, že se o takové přechody nepostarala. Naštěstí jsme se dohodli s panem ředitelem THMP - panem ředitelem Jílkem, který je šikovný, ujal se toho, že ty přechody osvětlíme," řekl Tomáš Portlík (ODS) - starosta MČ Prahy 9.

Problém s viditelností přechodů bývá především v zimě, kdy je obecně přes den méně světla a častěji se vyskytují mlhy. Chodci by proto v tomto období neměli alespoň u dětí zapomínat na reflexní doplňky, aby o nich řidiči věděli včas. Mimo jiné podobně výraznou barvu teď dostanou i přechody v Lovosické ulici.

"Fluorescenční nátěr plus osvětlení. Vytvoříme tak bezpečný přechod, jak jen dokážeme," řekl Tomáš Portlík (ODS) - starosta MČ Prahy 9.

"Mezitím jsme se domluvili s TSK jako správcem komunikací, aby obnovil dopravní značení, zejména vodorovné u těch přechodů a zvýšil bezpečnost tím, že umístíme zvýrazněné dopravní značky, které oznamují, že je v blízkosti přechod pro chodce," řekl Tomáš Holeček (ODS) - radní MČ Praha 9.

V každém případě. Důležité je především v zimním období, kdy je ráno ještě tma a později odpoledne už opět šero, přecházet silnice opatrně a respektovat jednoduchá pravidla. Přednost na přechodu totiž podle městské policie nemá ani řidič, ani chodec. 

"Je to pořád o vzájemných lidských vztazích, o tom, aby ten řidič zpomalil, když vidí přechod a pokud tam ten člověk už vstoupí, tak ho nechat přejít, přibrzdil nebo zastavil, nechal ho přejít a obráceně, když ten řidič jde potom pěšky a je chodec, tak aby tam nevstupoval na poslední chvíli, aby ten řidič nemusel brzdit rychle a razantně, aby ti za ním do něj nenabourali," řekl Jaroslav Mráz - zástupce ředitele MP Praha 9.

Viditelné přechody v Lovosické ulici budou zhruba do poloviny roku. Ten první už do konce dubna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu