• Načítám...
>

Pražské školství zažívá krizi. Chybí tisíce míst

  • 21. března 2023,
  • 12:45,
  • PRAHA 9,
  • Kristýna Svobodová

Pražskému školství hrozí kolaps, chybí tisíce míst. Starostové všech pražských městských částí se na pondělním sněmu domluvili na společném postupu při řešení krize ve školství. O pomoc zažádají stát.

Reklama

Pražské školství prochází největší krizí za poslední roky. Kapacity mateřských, základních, ale i středních škol jsou přeplněné. Situaci teď navíc komplikuje ruská éagrese na Ukrajině, kvůli které do Česka přišly stovky tisíc uprchlíků. Na rozšiřování kapacit už ale školám dochází prostory a na stavbu nových budov radnice nemají dost peněz. Ve školách přitom chybí tisíce míst.

'Nyní jsme ve stavu, že potřebujeme spousty základních škol. Jen na Praze 5 jsou to třeba čtyři nové základní školy. Celkově v městských částech je potřeba zhruba 20 základních škol, z toho 10 je připraveno k realizaci v případě, že Praha bude mít dostatečné množství financí na jejich výstavbu," řekl Antonín Klecanda (STAN) - radní hl. m. Prahy.

A právě finance jsou kámen úrazu. Praha je totiž vnímána jako bohatý region a do její pokladny tak z evropských dotací neproudí tolik peněz, jako třeba do jiných regionů. Přitom právě do hlavního města přichází každoročně studovat tisíce studentů z okolních krajů.

"Hlavní město Praha je obecně považováno za nejbohatší region, takže nemá přístup k evropským penězům, ale v tom školství platí, že je nejchudší, protože největší počet dětí mimo Prahu - z Ukrajiny uprchlíků, z Evropské unie mimo Českou republiku, je právě v Praze a Praha tuto zátěž nese, aniž by dostávala investiční prostředky na stavbu nových škol," řekl Tomáš Portlík (ODS) - starosta MČ Prahy 9.

Nedostatek míst ve školách navíc zhoršuje i kvalitu výuky. Ze škol totiž postupně mizí odborné učebny, které nahrazují kmenové třídy. 

"Když se ty školy nepřistaví, tak ty děti postupně už nebude kam dávat. My jsme zatím řešili ty kapacity tak, že jsme rušili odborné učebny, takže klesala kvalita vzdělání. V případě, že chceme děti dělit například na jazyky, tak mnohé školy dělají tu skupinu na chodbě, případně je dávají do jurty a podobně," řekl Antonín Klecanda (STAN) - radní hl. m. Prahy.

Nových alespoň základních škol Praha potřebuje vybudovat minimálně dvacet. Ty je ale potřeba začít stavět neprodleně. Jenže příprava projektů je často zdlouhavá a samotná realizace navíc pro radnice finančně nedostupná.

"Výstavba jedné školy pro zhruba tisíc dětí vyjde na miliardu až miliardu tři sta milionů korun. To není v možnostech žádné městské části zafinancovat. To prostě nejde, takové rozpočty nemá skoro žádná městská část," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Možná řešení teď s pražským magistrátem a Ministerstvem školství bude komunikovat nově vytvořený vyjednávací tým starostů.

"Naše požadavky jsou dva. Buďto, abychom dostali z národního dotačního programu finanční prostředky na školy, ze kterých budeme moci investovat. V Praze je připraveno několik stavebních povolení. A nebo, aby se změnila legislativa, že nebudeme muset ze zákona přijmout každé dítě, ale že primárně upřednostníme ty děti, které jsou naše a místní," řekl Tomáš Portlík (ODS) - starosta MČ Prahy 9.

Na stavbu nových škol by v současné době Praha potřebovala 10 miliard korun a další ;miliardy pak na jejich rozšíření nebo opravy. Starostové zahájí s Ministerstvem financí jednání o odkupu nebo směně budov, které jsou v majetku státu a které by dlouhodobě mohly sloužit jako školská zařízení.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu