• Načítám...
>

Kapacita pražských škol je nedostačující

  • 21. dubna 2023,
  • 17:35,
  • PRAHA 9,
  • Monika Rusová

Kapacita pražských škol není dostatečná z několika důvodů. Do lavic míří demograficky silné ročníky, přijali jsme mnoho uprchlických dětí a naše populace se stále rozrůstá. O tom, že je nejvyšší čas situaci řešit, se shodla většina pražských městských částí a tak spojily síly a žádají stát o součinnost.

Reklama

O zápisu žáka do školy rozhodlo losování. I to je realita dnešní doby, protože židlí v učebnách je méně než dětí, a to především v Praze a okolí. Počet obyvatel přitom stále přibývá.

"Do roku 2050 se měl počet obyvatel Prahy zvýšit o necelých 400 tisíc obyvatel s tím, že by měly růst všechny věkové kategorie, ale nejvíce dynamicky ty věkové kategorie mladších dětí, které navštěvují ať už mateřské či základní školy," řekl Tomáš Brabenec - specialista analýz města IPR.

Ke zhoršení situace s kapacitou školních míst přispěl i příchod ukrajinských dětí a tak někteří musí za studiem dojíždět i desítky kilometrů. Krizi školství napříč hlavním městem potvrdilo i dotazníkové šetření.

Z padesáti sedmi dotázaných městských částí se dotazníku zúčastnilo padesát dva. Čtyřicet devět z nich opravdu potvrdilo svůj záměr výstavby či rekonstrukce základní nebo mateřské školy.

"Největší deficity v současné době jsou patrné především v městských částech, kde dochází k intenzivní bytové výstavbě. Konkrétně je to městská část Praha 9, kde je to přestavbové území, kde se poměrně intenzivně staví, poté jsou to městské části, kde dochází k velkým populačním přírůstkům, například jde o jihozápad Prahy, jako třeba městská část Praha 22," řekl Tomáš Brabenec - specialista analýz města IPR.

"My to zvládneme, v tuto chvíli po zápisech a Praha 9 je na tom dnes dobře pouze díky tomu, že fakticky za posledních 5 let postavila dvě základní školy, jednu v podobě tří nových pavilonů, to bylo 750 dětí a teď doslova novou základní školu pro dalších 750 dětí," řekl Tomáš Portlík (ODS) - starosta MČ Praha 9.

Při tomto pokračujícím trendu místa ve školách brzy dojdou a Praha v tuto chvíli nemá dostatek financí, aby mohla stavět nové školky a školy a žádá o pomoc stát. Městské části přitom aktuálně evidují 141 záměrů na výstavby, přístavby či rekonstrukce pro 27 000 dětí za celkové náklady téměř 28 miliard korun. Z toho mají městské části zajištěné finance pouze v hodnotě 1,6 miliardy. 

"To není věc jen Prahy nebo městské části, ale je to i věcí celého státu, že není možné, aby Praha absorbovala většinu uprchlíků. Je správně, že to dělá, ale není možné ji v tom nechat, vykoupat, nepřispět a nepomoci, protože pak nebudeme mít finanční prostředky na to, abychom obstarávali ty základní potřeby a to školství pro ty vlastní obyvatele," řekl Tomáš Portlík (ODS) - starosta MČ Praha 9.

Mezi krizová řešení v případě nedostatku míst na základních školách patří kontejnery, dřevostavby nebo navyšování počtu žáků ve třídách, což výuku degraduje, protože kmenové učebny nenahradí ty odborné. Stejně tak klesá například i zdatnost žáků, protože na mnoha místech chybí tělocvična. Tento rozšiřující se problém netrápí pouze Prahu a Středočeský kraj, ale i další metropole po celé naší republice. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu