• Načítám...
>

V Praze 9 nově sídlí Reset centrum

  • 1. května 2023,
  • 19:31,
  • PRAHA 9,
  • Monika Rusová

V pražské Libni v ulici Sokolovská otevřela další pobočku nezisková organizace Neposeda. Toto centrum pomáhá řešit především psychické problémy a nelátkové závislosti u dětí a dospívajících. Pomoc zde může vyhledat ale každý, kdo si neví rady v těžké životní situaci.

Reklama

Díváte se na prostory, kde ještě před půl rokem byl bunkr a skladiště. Nyní zde vzniklo Reset centrum - nové komunitní centrum sdílených služeb organizace Neposeda.

"Celá ta budova je koncipovaná tak, aby když přijde rodina s dětmi a má jakýkoliv problém, tak je zde správný tým, který pomůže se všemi těmi problémy a ti odborníci jsou připraveni na to pomoci, ať už jsou to psychické potíže dětí nebo psychické potíže rodičů, finanční záležitosti, problémy s bydlením, problémy se školou či s nějakými rodinnými vztahy," řekla Jana Hamplová, ředitelka organizace Neposeda z.ú.

Toto terapeutické centrum je inovativní tím, že na jednom místě nabízí všechny služby, od prevence až po následnou péči.  

"Péče o děti a o lidi, kteří tu péči potřebují v sociálních službách, tady chyběla, takže jsme hrozně rádi, že jsme i tento prostor, který by byl asi nevyužitý, mohli využít pro něco prospěšného, jako je Neposeda," řekl Adam Vážanský - místostarosta MČ Praha 9.

"Nejčastěji tady potkáte děti, které se sebepoškozují, trpí úzkostmi, depresemi, případně mají závislost na telefonech nebo na počítačových hrách a máme i případy nějakých sebevražedných myšlenek a sklonů k poruchám příjmu potravy," řekla Jana Hamplová, ředitelka organizace Neposeda z.ú.

Nárůst počtu dětí s psychickými problémy je enormní a pohybuje se kolem 300 %. Příčin problémů je celá řada.

"Dlouhé měsíce izolace v období pandemie, zavřené školy, sociální izolace od kamarádů, celkové narušení svých návyků, které do té doby měly a i změna povinností. Hned, jak se situace rozvolnila, tak zase přišla krizová situace válečného konfliktu na Ukrajině," řekla Slavomíra Pukanová - koordinátorka projektů Národního ústavu duševního zdraví.

"Tlak na to, aby byly ve všech ohledech dokonalé, sociální sítě hrají velikou roli," řekl Tomáš Majtán - terapeut.

Čekací doba na vyšetření u nás je velmi dlouhá a tak někteří zájemci musí čekat i několik měsíců.

"Děti se do ordinací lékařů dostávají až ve stavu, kdy jsou na tom velmi špatně, například po nějakých sebevražedných pokusech a podobně," řekla Slavomíra Pukanová - koordinátorka projektů Národního ústavu duševního zdraví.

Nové Reset centrum by mělo alespoň z části ulevit od přetížení zdravotnického systému. 

"Aby nedocházelo k tomu, že jsou plné psychiatrické léčebny, že je nedostatek psychologů, že je nedostatek terapeutů, takže my vlastně máme ty služby nadesignované tak, že sociální pracovníci, terapeuti, peer pracovníci dělají tu primární prevenci pro ty děti, aby vůbec, když přijdou s nějakým semínkem toho, že přemýšlí nad sebevraždou nebo trpí nějakými úzkostmi, tak aby to vůbec nedošlo do té fáze, že se začnou poškozovat a nebo mít případně nějaké poruchy příjmu potravy nebo dokonce i realizovat sebevraždu," řekla Jana Hamplová, ředitelka organizace Neposeda z.ú.

Pomoc registrované sociální služby je poskytována klientům zdarma, protože je placena z našich daní.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu